Провалът на ЕС на Балканите е в интерес на Китай

...
Провалът на ЕС на Балканите е в интерес на Китай
Коментари Харесай

Скопие: Евросъюзът се проваля на Балканите, затова идват Русия и Китай

Провалът на Европейски Съюз на Балканите е в полза на Китай и Русия. Това декларира президентът на Македония Георге Иванов в изявление за английския вестник ”Телеграф”. " Поради цялостния си неуспех да се ангажира и да влага в района, Европейският съюз остави отворена вратата за китайско и съветско въздействие на Балканите. Доскоро не виждахме съветска инвестиция в Македония. Но тъй като Европа се отдръпва и не извършва обещанията си Балканите да станат част от Европейски Съюз, призоваваме общността да пристигна и да запълни празнината”, уточни Иванов.

Македонският президент споделя също, че Европейски Съюз е останал в мисленето си в 20 в., а всичките му вътрешни спорове му пречат да се оправи с днешните провокации, които включват всеобщата миграция и транснационалната цифрова престъпност. Иванов показва и неуспеха на Европейски Съюз да насочи вложенията си в инфраструктурния кулоар Изток-Запад, който свързва Средиземно и Черно море като образец за късогледство, фокусирано върху коридора Север-Юг, който свързва Гърция и Сърбия. " Сега сме в обстановка, в която използваме китайски пари и заеми за строителство на европейки кулоар, който минава през територията на Македония. Това е абсурд. Това имам поради като споделям, че Европа се отдръпва. Това е покана към Китай”, счита Иванов.

Президентът споделя също, че продължаващото блокиране от страна на Гърция на влизането на Македония в НАТО и началото на договаряния за влизане в Европейски Съюз оставят страната в геополитическа неустановеност, която характеризира изолирания метод на Европа към провокациите, пред които е изправена. " На всеки 2-3 години имаме политическа рецесия. Помислете какво е възприятието, когато сте заседнали в асансьор за 2-3 минути. Чувството е потискащо. Кара ви да се чувствате безпомощни. Помислете по какъв начин се усещаме, заседнали в подобен асансьор към този момент 26 години”, споделя Иванов.

Той напомня думите на Бисмарк, че който управлява долината на река Вардар, управлява пътя сред Европа и Близкия изток. А който управлява пътя сред Европа и Близкия изток, управлява също пътя от Европа до Азия. " Изглежда Европа е не запомнила това”, споделя Иванов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР