Проучвания на Агенция по заетостта показват, че се търсят машинни

...
Проучвания на Агенция по заетостта показват, че се търсят машинни
Коментари Харесай

Шивачи, машинни оператори и болногледачи са сред най-търсените кадри у нас

Проучвания на Агенция по заетостта демонстрират, че се търсят машинни оператори и шивачи. От 20-те най-търсени експерти за 15 има съвсем никакъв банкет в професионалното обучение - заварчик, стругар, да вземем за пример. Това сподели Зорница Славова, създател на отчет по тематиката от Института за пазарна стопанска система, в “Денят на Фокус " по Радио " Фокус " . “Болногледач също ще бъде извънредно търсена служба, само че професионалното обучение сега няма банкет за нея ", добави специалистът.

“Работодателите имат потребност от такива фрагменти, само че професионалното обучение в този момент създава готвачи, програмисти и електротехници. Наистина, изкуственият разсъдък е предизвикателство пред този вид специалности, само че са нужни експерти по тях на българския трудов пазар сега ", регистрира Славова.

“Има нужда от по-широко и по-техническо обучение. Има над 250 специалности с над 600 специалности в професионалното обучение, като този бранш е нужно да се окрупни, тъй като дава прекомерно тясна специализация и това затруднява реализацията. За да обучаваш възпитаници, би трябвало да осигуриш практическо образование посредством шеф ", добави Славова.

“В професионалното обучение има потребност от техника и база, мъчно е за гимназиите да се преориентират бързо, тъй като към този момент са закупили машини и мудно реагира системата на потребностите на работодателите. Изумително е, че никой не следи по какъв начин и дали се осъществят фрагментите и по това да реши дали да се продължи предлагането на дадена компетентност в образованието или не ", показа специалистът.

“Много се приказва за развиването на секторите с висока добавена стойност, има растеж на приема в IT сферата, а отвън София и Варна промишлеността е в действителност движещата икономическа мощ ", изясни Зорница Славова. В огромна част от страната точно промишлеността обезпечава претовареност и приходи. “В Кюстендил и Смолян има засилен банкет на IT специалности в професионалните учебни заведения, макар че в тези региони няма такова търсене на пазара на труда. Кадрите, излезли от тези паралелки, или ще се реалокират от тези региони, с цел да намерят работа, или ще се занимават със напълно друга активност, в случай че решат да останат в областите ", сподели още Славова. Ето по какъв начин се получава наклонността да работим не това, за което сме се обучавали, изясни специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР