Проучване установи, че рискът от образуване на тромби сред жените,

...
Проучване установи, че рискът от образуване на тромби сред жените,
Коментари Харесай

Употребата на болкоуспокояващи и противозачатъчни едновременно носи риск от образуване на тромби

Проучване откри, че рискът от формиране на тромби измежду дамите, които са на противозачатъчни, се усилва в допълнение през седмиците, когато тези дами също са употребявали нестероидни противовъзпалителни медикаменти, оповестява Българска телеграфна агенция.

Експертите откриха към този момент известния факт, че дамите, които са употребявали противозачатъчни хапчета или други контрацептиви, съдържащи естроген, са изложени на нараснал риск от развиване на кръвен съсирек в краката или белите дробове. Но откривателите в този момент откриха също, че рискът от формиране на тромби се усилва в допълнение през седмиците, когато тези дами използват и нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС). Сред този тип медикаменти са болкоуспокояващи като ибупрофен и напроксен.

Изследователите проучиха медицинските досиета на 2 милиона дами на възраст от 15 до 49 години, които са живели в Дания сред 1996 и 2017 година През този интервал малко над 8700 от тях са развили за първи път венозен тромбоемболизъм – кръвен съсирек във вена на крайници или в белите дробове.

Проучването откри, че използването единствено на НСПВС е обвързвана с нараснал риск от формиране на тромби спрямо интервалите, в които дамите не са употребявали болкоуспокояващите. По същия метод този риск е нараснал измежду дамите, които използват единствено противозачатъчни с естроген. Но рискът от кръвни съсиреци е най-голям, когато двете се използват по едно и също време.

„ Интересното е, че рискът при едновременната приложимост е по-голям от сбора на рисковете при самостоятелна приложимост “, сподели ръководителят на проучването доктор Амани Меаиди – откривател от Датското общество за рака в Копенхаген.

Учените пресметнаха, че към 4 от 100 000 дами развиват тромби в границите на една седмица при приложимост на НСПВС. Приблизително 2 на 100 000 дами пък развиват съсирек за една седмица при използването на „ високорискови “ контрацептиви. Това включва лепенки и пръстени с естроген или прогестин, както и хапчета с високи дози естроген.

Когато обаче дамите употребяват както високорискови контрацептиви, по този начин и НСПВС по едно и също време, почти 23 от общо 100 000 получават кръвен съсирек за една седмица.

Нестероидните противовъзпалителни медикаменти са по-ниско рискови измежду дамите, употребяващи контрацептиви със „ приблизително равнище на риск “: Приблизително 11 от 100 000 дами развиват тромб в границите на една седмица при използването на НСПВС.

Не наподобява болкоуспокояващите да оказват резултат върху риска от формиране на кръвни съсиреци при дамите, които са на нискорискови контрацептиви, измежду които са хапчетата, съдържащи единствено прогестин и вътрематочните спирали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР