Проучване сред държавите в ЕС показа, че българите могат да

...
Проучване сред държавите в ЕС показа, че българите могат да
Коментари Харесай

Средната заплата у нас стига за 313 л. бензин, в Австрия- за 1360 л.

Проучване измежду страните в Европейски Съюз сподели, че българите могат да купят минимум бензин с една междинна работна заплата.

Анализът е на Института за пазарна стопанска система. Сравнени са цените на всеобщо потребления бензин А-95 в страните от Европейски Съюз, предоставяни от Европейска комисия към началото на четвъртата седмица на май 2022 година с последните налични данни за междинния наличен приход на разположение от домакинство.

Комбинирането на двата знака разрешава да определим покупателната дарба на приходите на семействата, изразена посредством количеството гориво, което те могат да си разрешат в обособените страни.

Лице от домакинство у нас може да си купи 313 литра бензин А-95, след нас са единствено румънците с 248 литра. На върха на класацията са Люксембург (1993), Австрия (1360) и Ирландия (1318).

В горната част на класирането са страни, които съчетават релативно високи приходи и ниски цени на горивата спрямо останалите европейски страни. Прави усещане и че прилежаща Гърция е релативно покрай България по покупателна дарба, изразена в гориво, разследване най-много на доста високата междинна цена на бензина в страната.

Между обособените страни в Европейски Съюз има и обилни разлики в ценовите нива макар използването на обща акцизна политика и минимални ставки.

Към началото на седмицата най-ниските цени са били в Унгария (1,25 евро/литър) и Малта (1,34 евро/литър), само че и двете страни имат специфични режими, които контролират цените на горивата за крайните консуматори.

В страните с най-високи цени те са съвсем двойни – 2,37 евро/литър във Финландия и 2,32 евро/литър в Дания.

Анализът на ИПИ демонстрира, че със заплатата преди година българинът е можел да си купи със 162 литра бензин повече, отколото е покупателната му дарба сега.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР