Проучване, направено във Варна сред 15-16 годишните, установило, че всеки

...
Проучване, направено във Варна сред 15-16 годишните, установило, че всеки
Коментари Харесай

Всеки трети тийнейджър във Варна е употребил марихуана! Модерно ли стана?

Проучване, направено във Варна измежду 15-16 годишните, открило, че всеки трети на тази възраст е използвал най-малко един път в живота си марихуана. Това показа Борислав Станчев, основен специалист в дирекция "Превенции " към Община Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg
В 90% от случаите с интервюираните младежи става въпрос за приложимост на марихуана, в 6-7% за приложимост на стимуланти - амфетамини, бетаамфетамини, екстази и кокаин. В Европа стойностите с амфетамини са с към два пъти по-ниски, посочи специалиста. 
При пълнолетните картината била идентична. Според Станчев марихуаната била най-разпространена, тъй като сред младежите битувало схващането, че тя е обвързвана с по-лесно приемане. Тинейджърите живеели с визията, че това е мека дрога или въобще не е дрога и не провокира взаимозависимост. Децата считали, че щом е легализирана в доста страни, значи е безобидна. 
По отношение на новите съвременни синтетични опиати Борислав Станчев сподели, че най-разпространени в Европа са около 170 субстанции от този тип.
Хората ги вземат от една страна, тъй като има региони, където канабисът по-трудно се отглежда и заради тази причина е доста по-скъп. 
"От друга страна синтетиката може да бъде пушена където си желаете и никой няма да ви разбере, че пушите нелегално вещество, тъй като има прелестен мирис и не мирише на марихуана. Другата причина да бъде желана синтетичната дрога е това, че тя не се хваща при общоприетите уринни проби, тъй като не са създадени методики да посочват 170 субстанции. Синтетичните субстанции се създават в Китай, след което се транспортират в Европа като препарати за химическата индустрия за ароматизатори и почистващи препарати. Те се препакетират тук в Европа и се продават. Стимулантите доста постоянно може да ги видите като соли за баня, продават се като смески за пушене, които са легални. Когато хората ги купуват или ги купуват през интернет или дилърите вършат огромна поръчка посредством уеб страниците. В България са най-разпространени като чай ", изясни специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР