Проучване на учени от университета в Абърдийн доста разклати репутацията

...
Проучване на учени от университета в Абърдийн доста разклати репутацията
Коментари Харесай

Толкова ли са полезни 8 чаши вода, 10 000 крачки и 5 порции плодове и зеленчуци на ден?

Проучване на учени от университета в Абърдийн много разклати репутацията на тези здравословни мантри. Обществото има доста въпроси - в случай че рекомендациите за 8 чаши вода дневно са се оказали неверни, могат ли други " правила на здравословния метод на живот ", да вземем за пример 10 000 крачки и 5 порции плодове и зеленчуци дневно, тогава да се разпилян като сапунени мехури, пише I News.

Нека ги подредим по ред.

8 чаши вода дневно

Тук всичко е просто. Учени от университета в Абърдийн разрушиха тази доктрина на пух и прахуляк. Преди това се смяташе, че човек би трябвало да пие 8 чаши вода дневно, т.е. към 2 литра. Ново проучване на повече от 5500 възрастни и деца обаче демонстрира, че това е надалеч от истината.

Учените означават, че към половината вода дневно в тялото ни идва с храна. В резултат на това в реалност би трябвало да попълним водния баланс по тази формула: 1,5-1,8 литра дневно са задоволителни за мъжете, 1,3-1,4 литра за дамите.

Авторът на проучването Джон Спийкман отбелязва, че теорията за 8 чаши вода дневно в началото е зародила от дребна неточност в изчисленията в проучването.

В същото време, съгласно основания в Лондон диетолог Джо Травърс, е значимо да се пие задоволително вода дневно, с цел да се избегнат някои неприятни последствия, да вземем за пример:
запек;кръвни съсиреци;умора и летаргия;замъглено съзнание;главоболие.

Плодове и зеленчуци
Повечето от нас са чували за правилото за пет (около 100 г) порции плодове и зеленчуци дневно. Не всеки и не всеки път обаче съумява да го съблюдава.

Проучване от 2014 година демонстрира, че човек в действителност би трябвало да яде към 7 порции плодове и зеленчуци дневно, а не пет. Любопитно е, че изследване от 2020 година демонстрира, че възрастните на възраст 19-64 години към момента ядат единствено 3-4 порции плодове и зеленчуци дневно.

По-скорошно изследване на повече от 800 000 души откри, че 7 порции плодове и зеленчуци дневно понижават риска от смъртност по всякаква причина, само че не надвишават защитния резултат на 5 порции.

В случая с плодовете и зеленчуците е по-добре да не се концентрираме върху числата, а да разбираем на популацията по света за какво са нужни в диетата, сподели Траверс. Диетологът отбелязва, че е значимо да се съобщи на хората, че за всеки обособен развой в организма са ни нужни избрани витамини и минерали и можем да си ги набавим от диетата си, в това число плодове и зеленчуци. Плюс това, изобилието от фибри, открити в зеленчуците и плодовете, разрешава на нашия чревен биом да процъфтява.
 спорт Теорията за 10 000 крачки дневно няма научна основа Снимка: Getty10 000 стъпки
Проучванията демонстрират, че рекомендацията да се вършат най-малко 10 000 стъпки дневно може да е малко пресилена. През 2021 година учени откриха, че хората, които вършат 7000 крачки дневно, имат по-ниска смъртност от тези, които вършат по-малко крачки. В същото време учените не откриха връзка сред интензивността на трафика и риска от смъртност.

В същото време СЗО, да вземем за пример, предлага умерена дневна интензивност от 150 до 300 минути на седмица. Уви, това не е същото като 10 000 крачки дневно.

Между другото, учените също не са разкрили доказателства, че самото преброяване на стъпки усилва вероятността да останете във форма. Проучването от 2016 година включва към 500 души, които губят тегло. Изследователите разкрили, че за шест месеца групата, която се е самонаблюдавала за активността си, е изгубила повече тегло от тези, които са се фокусирали върху данните от фитнес следене.

Според психолога Джоузефин Пери от правенето на 10 000 крачки дневно доста по-ефективно е намирането на извършения, които ни харесват. Тя показва, че няма научна основа за теорията за 10 000 стъпки дневно, като се изключи че е добър маркетингов трик. Много по-обещаващо ще бъде намирането на физически извършения, които да ни харесат – без значение дали става въпрос за разходка с другари, йога или фитнес. Освен това ще получим повече изгоди освен от физическата интензивност, само че и от възприятието за принадлежност към нещо.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР