Проучване на разработчици, проведено от сайта за въпроси и отговори

...
Проучване на разработчици, проведено от сайта за въпроси и отговори
Коментари Харесай

Програмистите вече пълноценно използват ИИ-инструментите, въпреки че не им се доверяват напълно

Проучване на разработчици, извършено от уеб страницата за въпроси и отговори от програмистите Stack Overflow откри, че основаните на AI принадлежности стават нещо всекидневно в промишлеността, макар че програмистите остават скептични по отношение на тяхната акуратност.

Резултатите от изследването демонстрират, че 77% от респондентите са позитивно настроени по отношение на потреблението на AI в работния си развой, а 70% към този момент употребяват или възнамеряват тази година да употребяват AI-базираните инструментите за програмиране. Анкетираните са отбелязали преимуществата, като нарасналата продуктивност (33%) и по-бързото учене (25%), само че споделят още, че са внимателни по отношение на точността на тези системи. Само 3% от респондентите споделят, че „ изцяло се доверяват “ на инструментите с изкуствен интелект, до момента в който 39% им се „ доверяват отчасти “. Други 31% са избрали отговора „ не съм решил “, а останалите дават отговор „ внимателен съм “ (22%) или „ въобще нямам доверие “ (5%).

Според Stack Overflow, в годишното изследване са взели участие 90 000 респонденти от 185 страни. Другите акценти по отношение на потреблението на AI включват:

ChatGPT – най-популярният AI инструмент за търсене, употребен от 83% от респондентите, следван от Bing (20%), WolframAlpha (13%) и Гугъл Bard (10%); GitHub Copilot – най-популярният инструмент за търсене в средите на разработчиците, употребен от 55% от интервюираните, следван от Tabnine (13%) и AWS CodeWhisperer (5%); респондентите от Индия, Бразилия и Полша са по-склонни да употребяват инструментите с изкуствен интелект, в сравнение с разработчиците от Съединени американски щати, Обединеното кралство и Германия; респондентите, които към момента се учат по какъв начин да кодират, употребяват AI инструментите по-често от тези, които се разказват като „ професионални разработчици “ (82% против 70%).

Stack Overflow сега се пробва да разбере по какъв начин да спре генерираното от AI наличие да замърсява личната база от познания, която е обезпечена от общността. Миналия декември компанията краткотрайно забрани препоръките за шифроване, генерирани от AI, само че всъщност анулира това решение през май.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР