Проучване на обществените нагласи по свързани с образованието теми показва,

...
Проучване на обществените нагласи по свързани с образованието теми показва,
Коментари Харесай

66% от българите подкрепят тезата, че училището трябва да възпитава

Проучване на публичните настройки по свързани с образованието тематики демонстрира, че 66% от пълнолетните българи поддържат тезата, че учебното заведение, с изключение на да образова, би трябвало и да възпитава. Това схващане господства във всички обществени групи, без значение от обществения и веществен статус на интервюираните, споделят анализаторите от Алфа Рисърч.

Това е първото от серия тематични изследвания, които Алфа Рисърч стартира да прави от началото на тази година с цел да изследва настройките по значими за обществото сфери. То е извършено в интервала 14 - 19 декември 2018 национално-представително изследване измежду извадка от 1027 пълнолетни жители.

Анализаторите откриват, че до момента в който има всеобща поддръжка за възпитателната роля на учебното заведение, забележителен разнобой съществува във връзка с въпроса по какъв начин да възпитава учебното заведение. Най-голяма част от българите (35%) считат, че децата се учат най-много от персоналното държание и образец. Което обаче значи от образеца на учители, само че и на родители, родственици, обществени персони. 28% са на мнение, че не толкоз учебното заведение, колкото необятната обществена среда Ц обществените връзки, полезностите, моделите на триумф в обществото са тези, които възпитават и които могат да поддържат, или в противен случай, да работят в прорез с напъните на учебното заведение. Според 27% дисциплината е тази, която възпитава и когато учителите не знаят по какъв начин да я реализиран това понижава резултата от техните старания. 8% отдават водеща роля на книгите, филмите, изкуството.

"Тези забавни и нееднозначни резултати демонстрират, че хората ясно си дават сметка, че във възпитанието работи не един, а комплекс от фактори. Училището би трябвало да възпитава, само че не може единствено то да възпитава. Ето за какво, развиването на тази необятно одобрявана концепция, и още повече, превръщането й в тактика, изисква да се намерят форми за по-голямо благозвучие и взаимна поддръжка сред напъните на родители, учебно заведение, обществени институции, " разясняват анализаторите.

След като при започване на сегашния мандат ръководещите сложиха образованието като приоритет в активността си и обявиха поредност от ограничения като нарастване на учителските заплати, рационализация на просветителния развой, дейно обгръщане на децата от системата, оценката на необятната общност и родителите на деца в учебна възраст демонстрира, че като най-успешни досега се възприемат ограниченията за цифровизация на образованието (49.6%).

Необходимостта от цялостна смяна на образователния развой, с цел да развива той пълноценно качествата на децата и да дава отговор на актуалните информационни действителности се прави оценка изключително високо от родителите.

Около една трета от родителите считат, че са налице положителни резултати от напъните за консолидиране на деца с по-леки увреждания в общообразователните учебни заведения, както и от връщането назад в клас на прибързано отпадащи деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР