Проучване на Евробарометър“ за нагласите преди вота през юниБорбата срещу

...
Проучване на Евробарометър“ за нагласите преди вота през юниБорбата срещу
Коментари Харесай

Половината българи смятат да гласуват за евродепутати

Проучване на „ Евробарометър “ за настройките преди вота през юни
Борбата против бедността - съществена тематика на акцията

Половината българи декларират подготвеност да гласоподават на идните избори за Европейски парламент. Това демонстрират данните от изследване на „ Евробарометър “, извършено сред 7 февруари и 3 март във всички страни членки на Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

За съпоставяне - общият % на жителите от Европейски Съюз, декларирали, че ще дадат вота си за Европарламент, е 71.

60% от интервюираните във всички страни членки декларират, че са заинтригувани да гласоподават през юни, което е с 11% повече спрямо предходните избори през 2019 година Делът за България по този индикатор е 40%, което е растеж с 5% по отношение на 2019 година
Осем от 10 интервюирани общо в Европейски Съюз са съгласни, че гласуването е още по-важно в сегашния геополитически подтекст. В България на същото мнение са 62%, което слага страната на последно място измежду страните членки.

Европейските жители чакат съществени тематики в предизборната акция да бъдат битката против бедността и общественото изключване (за 33% от анкетираните) и поддръжката за публичното здраве (32%). Същите предпочитани въпроси слагат и българските респонденти, като процентите са надлежно 48 и 34.

71% от европейците считат, че участието в Европейски Съюз е от изгода за тяхната страна. Такова мнение показват малко над половината от българските респонденти - 52%, което слага страната ни на последно място измежду членките на Европейски Съюз.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР