Собствениците на електрически велосипеди и електрически скутери са призовани да проверят дали зарядните устройства са подходящи

...
Проучване на благотворителната организация Electrical Safety First показва, че 43%
Коментари Харесай

Проучване на благотворителната организация Electrical Safety First показва, че 43% от собствениците използват вторични зарядни устройства след продажба – и повече от един на всеки трима от тях знаят, че е не е съвместимо, докато всеки пети не знае.

Джузепе Капана, инженер по безопасността на продуктите на благотворителната организация, каза, че е „важно“ хората да използват съвместими зарядни устройства, в идеалния случай такива, които идват с устройството.

За да улесни хората да избягват използването на нещо опасно несъвместимо, благотворителната организация призовава за забрана на универсалните зарядни устройства, които се доставят с множество контакти за свързване към различни батерии.

Това вече е като фойерверк и тежки машини, които се нуждаят от одобрение от трета страна, преди да бъдат пуснати в продажба.

В момента литиево-йонните батерии, използвани в и могат да бъдат пуснати в продажба само с декларацията на производителя, че отговарят на стандартите за безопасност.

Батерията на електровелосипеда „избухна като граната“ и огън разкъса семейния дом – докато призивите за регулиране нарастват

Потребителите също са препоръчваме да се придържате към реномирани производители и търговци на дребно.

Прочетете още:
Полицията призовава търговците на дребно да не „експлоатират“ купувачите на електронни скутери
Електронните скутери са забранени в обществения транспорт в Лондон поради опасения от пожар

Нуждаят ли се от регулиране батериите за електронни велосипеди?

„Никога не блокирайте никакви изходни пътища“

Предупрежденията на благотворителната организация идват след поредица от скорошни смъртоносни инциденти, свързани с електрически велосипеди и батерии, подтиквайки .

Миналия месец жена и две деца загинаха при пожар в апартамент.

На собствениците е казано да не ги зареждат в зони, които могат да компрометират пътищата за евакуация, като коридор или стълбище , като се има предвид колко бързо тези пожари могат да се разпространят в даден имот.

Г-н Капана каза: „Никога не блокирайте никакви изходи, когато зареждате, резултатите могат да бъдат фатални.“

Пожарната бригада в Лондон също така предлага да оставите батерията да се охлади преди зареждане, да я изключите от контакта, след като приключи, и да инсталирате аларми там, където зареждате.

Правителството каза, че се разглеждат пожари, свързани с електрически велосипеди и електрически скутери, и беше възложен изследователски проект за изследване на често използвани батерии.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР