Проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) показва, че 43

...
Проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) показва, че 43
Коментари Харесай

43 на сто от фирмите у нас ще увеличат персонала си, 14% предвиждат съкращения


Проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) демонстрира, че 43 на 100 от интервюирани 1100 компании възнамеряват нарастване на личния състав през идващото полугодие. Същият брой компании ще запазят числеността на чиновниците си, а 14 на 100 възнамеряват съкращения, оповестява БКЗ.

Предишно изследване регистрира, че единствено 6 на 100 от компаниите са били подготвени да понижат служащите си, предизвестяват от БКЗ.

" Резултатите от проучването илюстрират тревожната конюнктура освен в България, само че и в целия свят. Главоломната инфлация и непрекъснато растящите цени може да доведат до нарастване на заплатите, само че те няма да догонят бързото обезценяване на парите. Затова доста работодатели към този момент започнаха ограничения да лимитират съществено разноските си, в това число под формата на съкращения и заледяване на новите назначения ", разяснява Надя Василева, ръководител на БКЗ.

Работодателите от дванадесетте промишлености, включени в проучването, споделят позитивни, само че скромни проекти за наемане на нови чиновници. Най-оптимистични прогнози за идващите шест месеца още веднъж имат работодателите от секторите " Информационни технологии " (ръст 30 на сто), " Аутсорсинг " (плюс 13 на сто) и " Производство " (увеличение с 10 процента). В секторите " Търговия на едро и дребно " и " Транспорт, депозиране и връзки " чакат нарастване на заетостта с 10 и с 8 на 100.

Ръст на заетите, въпреки и дребен, се чака да има и в секторите " Хотелиерство и ресторантьорство ", " Строителство ", " Електричество, газ и вода " и " Селско, горско и рибно стопанство ".

" Ако до неотдавна доста чиновници се радваха на лукса да избират сред разнообразни благоприятни условия за работа, през днешния ден всички усещат бича на инфлацията и терзанията им не стопират да порастват. Ето за какво доста от тях ще предпочетат да останат на актуалното си работно място, а други ще потърсят прехранване в огромните градове на страната ", добави Надя Василева.

В София 70 на 100 от интервюираните работодатели предвиждат растеж на работната мощ, само че въпреки всичко осем процентни пункта по-малко по отношение на предходното шестмесечие. В Пловдив коефициентът на заетостта остава без смяна, като 8 на 100 от работодателите възнамеряват нарастване на личния състав. Прогнозата на тези от района на Варна записва растеж от четири процентни пункта, достигайки коефициент на претовареност от 10 на 100. Търсещите работа ще могат да намерят благоприятни условия за реализация и в Бургас и Русе, където прогнозите на работодателите се усилват с два процентни пункта и доближават надлежно 7 на 100 и 5 на 100 за интервала октомври 2022 година - март 2023 година

Българската конфедерация по заетостта е неправителствена организация на компании в областта на HR услугите в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР