Процесите в икономиката са реактивни и Европейската централна банка (ЕЦБ)

...
Процесите в икономиката са реактивни и Европейската централна банка (ЕЦБ)
Коментари Харесай

Хампарцумян ужаси всички българи, които имат кредити: Очаквайте покачване на лихвите

Процесите в стопанската система са реактивни и Европейската централна банка (ЕЦБ) е в една доста деликатна обстановка, тъй като високата задлъжнялост на южноевропейските страни – Гърция, главно Италия със 150% дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт, лимитира опцията за внезапно повишение на лихвите.

Това разяснява в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Левон Хампарцумян.

Намери се компромисен вид да се изолират южноевропейските задължения от общоевропейския подтекст.

ЕЦБ балансира на един доста тъничък борд, на който би трябвало да подвига лихвите, с цел да потисне инфлацията и в същото време да не потисне стопанската система, с цел да не влезем в една огромна криза.

Ще виждаме внезапно повишаване на лихвата. Очаквахме повишаване с четвъртинки, осминки, а получихме половинка. Това нещо не се е случвало от 10 година

В този интервал живяхме с ниски лихви и висока ликвидност – по народному казано „печатане на пари “. Този интервал свърши, тъй като в този момент инфлацията е това, което ни плаши, сподели финансистът.

Грешната енергийна политика на Европа докара до това ние да плащаме в пъти повече, в сравнение с главните ни съперници Китай и Съединени американски щати. Тези неща дружно ще би трябвало да се вземат решение, тъй че европейската стопанска система да стане по-устойчива.

У нас наклонността ще бъде лихвите по заемите да тръгнат нагоре, само че с малко. Лихвите по депозитите ще стартират да ги гонят, само че недейте да очаквате изкривената обстановка от 2012-13 и 14 година, когато с един непретенциозен депозит можеше от лихвите да се живее. Ако лихвите по ипотечните заеми станат непостижими за преобладаващата част от кредитополучателите, банките ще би трябвало да вземат ограничения да ги преструктурират, сподели още финансистът.

За развиването на инфлацията, Хампарцумян сподели, че до момента в който има кой да заплаща по-високата цена тя ще пораства. Инфлацията се дължи на това, че от едната страна има повече пари, а от другата няма задоволително стока. Производството на търсени и мечтани артикули и услуги балансира най-добре инфлацията.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР