Процесите в държавите от Западните Балкани бяха сред обсъжданите теми

...
Процесите в държавите от Западните Балкани бяха сред обсъжданите теми
Коментари Харесай

Бойко Борисов се срещна със зам.-помощник държавния секретар на САЩ за Европа

Процесите в страните от Западните Балкани бяха измежду обсъжданите тематики по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов със заместител асистент държавния секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Хойт Ий, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Премиерът Борисов подчертава върху смисъла на европейската вероятност за страните от района. Той акцентира, че въпросът за тяхното приобщаване към Европейския съюз ще е един от целите на страната ни, когато поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година

В рамките на диалога в Министерския съвет Борисов разиска с Хойт Ий резултатите от присъединяване си в срещата на водачите от Берлинския развой в Триест.

Министър-председателят подчертава върху опциите за съгласуваност сред страните от Западните Балкани и тези от Европейски Съюз с включването на Коридор №8 в Берлинския развой. "Свързващата инфраструктура е значима, тя ще даде нова вероятност на за развиването на Балканите ", съобщи министър председателят.

Обсъден е бил също напредъкът на интерконекторната връзка България – Гърция. Министър-председателят е пояснил, че този план е от основно значение освен за двете страни, а и за района на Югоизточна Европа и Европейски Съюз. С реализирането му ще се реализира диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ от Южния газов кулоар.

Двамата са разискали също развиването на плана за създаване на европейски газоразпределителен център „ Балкан “.

Министър-председателят Бойко Борисов и заместител асистент държавният секретар Хойт Ий разговаряха и за усилването на двустранното партньорство сред България и Съединени американски щати в полза на общите цели на двете страни като съдружници. Премиерът посочи, че за България е от огромно значение съдействието в региона на сигурността и защитата и означи провеждането на най-голямото военно обучение в Европа на територията на нашата страна.

На срещата участваха вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР