Процесите и промените на трудовия пазар бяха динамични и преди

...
Процесите и промените на трудовия пазар бяха динамични и преди
Коментари Харесай

Топ професиите на дигиталното настояще и бъдеще

Процесите и измененията на трудовия пазар бяха динамични и преди пандемията, която връхлетя международната стопанска система. Технологичният прогрес и темповете на цифровизация основават нови условия към фрагментите, които от време на време даже не включват тапия за висше обучение. На напред във времето излиза смисъла на практическите умения в тясно профилирани сфери.

Но пандемията изкара на показ и друго предизвикателство – дигитализирането на редица специалности и отговорности, които до неотдавна се изпълняваха на място в офис. Било то като част от корпоративната политика или за микромениджмънт. Световната рецесия от последните две години потвърди, че светът може да работи „ от у дома “ и да работи добре.

Променящата се работна среда изисква и бързо адаптиращи се експерти. Пандемичната конюнктура принуди бизнесите да намерят метод да работят отдалечено. А измежду най-адаптивните се оказаха хората с специалности, които процъфтяват в цифровото пространство. Това накара мнозина да потърсят опция, да се насочат към ново обучение в цифровата сфера, и да развият умения и познания, които могат да ползват отдалечено.

Основателят на СофтУни, Светлин Наков, от дълго време е напипал пулса на бизнеса и познава потребността му от профилирани и на практика готови фрагменти. А по време на рецесията, има опция да следи директния ѝ резултат върху ИТ и цифровите специалности. Ето какво споделя той:

“Дори в изискванията на рецесия, развиването на ИТ промишлеността е бурно, а забележителните вложения, които непознати компании вършат в страната ни, се усилват. Сферата не се въздейства от спадовете на Брутният вътрешен продукт. Въпреки пандемията, секторът бележи растеж от 10%. Поради несигурната конюнктура, от ден на ден бизнеси търсят разновидности за цифровизация. Ако някой се чуди има ли бъдеще ИТ сферата, отговорът е еднопосочен – “ИТ сферата е бъдещето. ”

Кризата и дигитализирането на бизнесите обрисуваха и най-търсените и мечтани цифрови специалности. Именно те са в основата на бързия напредък в няколко области.

Софтуерно инженерство

Вече осем години, дава познания и умения на едни от най-търсените фрагменти, а точно софтуерните разработчици. От една страна, от ден на ден компании и бизнеси основават вътрешни за фирмите си DEV екипи, от друга – стандартът на живот, който региона предлага на експертите, б е без аналог и конкуренция.

Развитието на сферата се случва с бързи темпове, а бизнесът изпитва непрекъснат апетит за добре готови експерти. Технологичният взрив, който няма спирачки, ще поддържа търсенето на софтуерни разработчици настоящо извънредно дълго време. А положителната вест, както споделя Наков, е, че всеки с интерес към програмирането, би трябвало да опита:

„ Често ме питат би трябвало ли ни математика, с цел да сме положителни програмисти. Истината е, че оказва помощ, само че не е наложителна. Познавам доста хора, които не са положителни по математика, само че са положителни програмисти. Разбира се, факт е, че олимпийски медалисти по математика и физика ще се научат да програмират по-бързо, това са потребни умения. Но не е наложително да ги притежаваш. “

UI/UX дизайн

Все по-голям % от всекидневието ни минава онлайн и тази наклонност няма да се обърне. Ако преди фокусът беше върху връзката с хората, през днешния ден можем да купуваме всичко – от облекла до хранителни артикули, плащаме битовите си сметки онлайн и държим виртуална карта с парите си на телефона. За да бъдат сполучливи продуктите и услугите на онлайн бизнесмените, бизнесът би трябвало да се увери, че може да предложи на своите клиенти и целева публика подсъзнателен интерфейс, който да способства за безпроблемно и прелестно потребителско преживяване.

Тук основна роля играят UI/UX дизайнерите. Те се нуждаят от добър взор върху потребностите на онлайн потребителите, който да съчетаят с подобаващите дизайнерски умения. Те са тези, които ще основат потребителското странствуване от първата среща с даден артикул или услуга онлайн до реализирането на покупка. Инициативата се концентрира върху построяването на тъкмо такива експерти и разрушава мита, че от творчество не се изкарват пари.

„ В SoftUni Creative започнах леко на смешка, без особени упования, a най-после не желаех да свършва... Вече се оглеждам за още забавни курсове и семинари, с които да надградя сегашните ми умения и познания.

Реших сигурно, че желая да се занимавам точно с UI/UX дизайн. Преди да стартира в SoftUni Creative това беше единствено занимание, нещо, което ми изглеждаше далечно и може би непостижимо. След упорита работа, сложни и хубави моменти, се усещам задоволена от себе си и постигнатото и от това, че съм избрала своя кариерен път. “ – споделя Соня Гичева след прекарването си в програмата на SoftUni Creative.

Дигитален маркетинг

Последните две години принудиха доста бизнеси да се нареждат онлайн. Предвид обстоятелството, че и потребителите са онлайн, тази наклонност също няма да се обърне елементарно. Това обуслови нуждата от готови експерти по цифров маркетинг, които да оказват помощ на бизнесите да доближат клиентите си в цифровото пространство и да продължат да се развиват сполучливо. В отговор на потребностите на пазара и наклонността по дигитализиране, предлага цялостна стратегия по цифров маркетинг. Тя покрива всички основни аспекти на региона и основава на практика готови експерти, които се трансформират в скъпи членове на маркетинговите екипи.

„ След като започнах образованието си в СофтУни, главното нещо, което се промени, беше моята убеденост. Бях убеден, че получавам най-хубавите познания и просто би трябвало да ги усвоя допустимо най-задълбочено. Бях убеден в себе си, че в случай че ме питат нещо, ще мога да отговоря. Знанията от цялостната стратегия на SoftUni Digital ми оказа помощ и да намеря кариерна реализация, като започнах работа в Netpeak. “ – споделя Евгени Сандев за своя опит с програмата по цифров маркетинг.

Ранен старт за сполучлива реализация

Увереността, че бизнесът се нуждае от на практика готови фрагменти, изключително за най-търсените специалности, проличава и в още една самодейност на СофтУни. През 2018 година отваря порти първата частна гимназия за цифрови и ИТ умения –

„ Вярвам, че учим децата на това, което бизнесът желае и им даваме специалност. Чувайки какво споделят фирмите за наши възпитаници, които са били на стаж при тях, мога да кажа, че те към този момент имат работа.

Уверени сме, че можем да предоставим образование с доста високо качество, тъй като работим с специалисти от промишленостите. “ – споделя Светлин Наков за практическото и планово ориентирано образование в гимназията.

Програмите на СофтУни Светлина включват 30% профилирани часове, като допълнение на открития от МОН образователен проект. За 11. и 12. клас, тези часове стават към 70%. А профилите в образователното заведение са съобразени точно с специалностите на бъдещето, както прецизира Наков:

„ От есента на 2022 предвиждаме и още три нови специалности – „ Киберсигурност “, „ Анимация, видео и цифрови изкуства “ и „ Електронна търговия “. И съм доста въодушевен, че в новата постройка на СофтУни ще има образователен развой и ще я напълним с живот, тъй като около пандемията дълго време беше празна. “

Но за какво тъкмо тези специалности?

Киберсигурност

Необходимостта от експерти по киберсигурност нараства в международен мащаб. Те се грижат за това персоналните данни да са в сигурност и потребителите да се възползват от надеждно предпазена осведомителна среда. До преди две години, дефицитът на кибер експерти беше над 3 милиона, а проблемите с приключване на данни стават от ден на ден и по-разнообразни. Ранната подготовка в сферата е опция за сполучлив кариерен старт в бъдеще, изключително поради видния апетит за фрагменти.

Анимация, видео и цифрови изкуства

Киното и гейминг промишлеността се развиват все по-динамично, включват от ден на ден нови технологии и безусловно основават нови светове, в които можем да се потопим и даже да крачим. Иновациите в сферата не престават с бързи темпове и изискват все по-добре готови експерти, които могат да ползват сполучливо новите технологии. Непрекъснатата еволюция на образните изкуства и посоки основават чудесни вероятности за сполучлива реализация на всяка креативна натура.

Дигитален бизнес и електронна търговия

По сходство на цифровия маркетинг, електронната търговия претърпя катарзис през последните две години. В момента разбирането за сполучлив бизнес включва и неговото наличие онлайн. Специалистите в региона се нуждаят от необятен набор от умения и познания, които да подкрепят техния триумф. А секторът идва с разнородни благоприятни условия за развиване и реализация, обусловени от цифровия свят, в който живеем и ще продължаваме да живеем.

Избери през днешния ден, с цел да успееш на следващия ден

Непредвидимите времена на пандемия накараха доста от нас да потърсим сфери и специалности, които ще ни разрешат да бъдем по-гъвкави и адаптивни. Затова и ползата към гореспоменатите области непрестанно пораства, както от страна на начинаещи, търсещи опция за преквалификация, по този начин и от хора с опит, които желаят да надградят знанията и уменията си.

Инициативите на СофтУни освен основават на практика готови фрагменти, само че и спомагат за построяването на нови настройки и нов метод на мислене. Подготвят хора, подготвени да посрещнат измененията с убеденост и бързо да се приспособяват към тях. Вече го вършат и от най-ранен стадий, трансформирайки учениците в експертите, от които бизнесът има потребност. Сега и ти имаш опция да станеш част от експертите на бъдещето. Готов ли си?
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР