Процесионките обикновено първо налазват домашните любимци, после и стопаните им.

...
Процесионките обикновено първо налазват домашните любимци, после и стопаните им.
Коментари Харесай

Напаст от гъсеници! Предизвикват тежки алергии сред хора и животни

Процесионките нормално първо налазват домашните любимци, след това и стопаните им. Снимка: БНР
Тежки алергични реакции са получили възрастни, деца и техните домашни любимци, откакто са били на разходка в горите край Стара Загора и на Аязмото. Причинител на сериозния кожен проблем е нашествието на гъсеницата борова прецесионка, която всеобщо е поразила иглолистните дървета в района. 

Гъсениците се назовават процесионки, защото се движат в редица, като в върволица, закачени една за друга, изясняват експертите. Те вършат бели пашкули по боровете и се хранят с игличките им. Падат по земята нормално през март, малко да се трансфорат в пеперуди. Заради извънредно топлата зима обаче са към този момент по земята много по-рано.

„ Не помним в годините обратно толкоз случаи на тежки алергични реакции при животни след допир с борова процесионка. Когато стопаните се опитат да оказват помощ на домашния си любим, пострадват и самите те “, съобщи доктор Катерина Косева пред БНР. Тя поучава при такива случаи незабавно да се потърси здравна помощ.

Мъж от Стара Загора твърди, че неговото куче било налазено от процесионки в региона на чешмата на военачалник Делчев и изпаднало в алергичен потрес. Само бързата интервенция на ветеринар го избавила.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров разгласи, че ще бъдат подхванати ограничения, с цел да бъдат третирани засегнатите от борова процесионка дървета. Обработката обаче е сезонна и по тази причина най-рано това може да стане през септември, когато пеперудите ще снесат своите ларви.

Според еколога Ива Ангелкова, общински консултант в Стара Загора, за ликвидирането на казуса институциите би трябвало да работят в синхрон. Преди две години тя сигнализира за изумени 2000 дка борови гори в Казанлъшко, за което беше подала и сигнал до Югоизточно горско стопанство в Сливен.

При третирането на изумени площи в обсега на пръскането нормално не попадат частните парцели, което води наново развиване на вредителя. Нужна е огромна работа, а не „ на парче “, с цел да се оправим в с казуса, безапелационна е тя.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР