Процесът за измама на Сам Банкман-Фрид приключи с осъдителна присъда

...
Процесът за измама на Сам Банкман-Фрид приключи с осъдителна присъда
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за присъдата на процеса на Сам Банкман-Фрид

Процесът за машинация на Сам Банкман-Фрид завърши с неоправдателна присъда за крипто магната и с опцията той да прекара десетилетия зад решетките.

В четвъртък журито на федералния съд в Ню Йорк призна Bankman-Fried за отговорен по всичките седем обвинявания за машинация и скрит план, повдигнати против него. Производството стартира на 3 октомври, съвсем година откакто неговата империя FTX Trading и Alameda Research за 32 милиарда $ се срина.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Какво е създателят на FTX Процесът против Сам Банкман-Фрид за? Сам Банкман-Фрид: Ключови моменти, водещи до процеса против създателя на FTX Крипто магнатът Сам Банкман-Фрид приет за отговорен по всички обвинявания в процеса за машинация завършек на списъка

Въпреки че Bankman-Fried призна, че е позволил неточности в метода, по който ръководи FTX, той пледира почтен по обвиняванията, макар че трима някогашни висши ръководители свидетелстваха против него.

Ето какво би трябвало да знаете за присъдата и нейното влияние.

Кой е Сам Банкман Фрайд?

Банкман-Фрид съоснова FTX, борса за криптовалута, през 2019 година с някогашния чиновник на Гугъл Гари Уанг. Той също по този начин е основал партньорския хедж фонд на компанията, Alameda Research, през 2017 година

Сега някогашният изпълнителен шеф дебютира в листата на милиардерите на Forbes единствено две години след стартирането на FTX. Към края на 2021 година Forbes прави оценка чистото му положение на 26 милиарда $.

На 11 ноември 2022 година FTX подаде молба за фалит и Bankman-Fried подаде оставка като основен изпълнителен шеф.

Банкман-Фрид е приключил физика в Масачузетския софтуерен институт и е работил на Уолстрийт, преди да напусне, с цел да стартира FTX. Родителите на 31-годишния са професори по право в Станфорд.

Кога ще бъде наказан Bankman Fried?

Банкман-Фрид е планувано за чуване за изговаряне на присъдата на 28 март 2024 година

Въпреки че наказванията по обвиняванията му могат да доближат до 110 години затвор, точната дълготрайност ще бъде избрана на чуването, съгласно осведомителната организация Associated Press.

Очаква се той да остане в пандиза в Бруклин, до момента в който чака присъдата. Bankman-Fried беше затворен там през август, откакто беше упрекнат в манипулиране на очевидци в навечерието на откриването на процеса.

Бившият предприемач също ще бъде изправен пред втори развой през март 2024 година по пет спомагателни обвинявания, в това число рушвет.

За какво беше приет за отговорен Сам Банкман-Фрайд?

Описан като една от най-големите финансови измами в историята, делото призна Банкман-Фрайд за отговорен по седем обвинявания, включващи машинация, пране на пари и скрит план за осъществяване на тези закононарушения.

Крадба на потребителски средства:

Едно обвиняване за телена машинация: Това е, когато някой употребява електронни връзки за незаконно действие. Две обвинявания в скрит план за осъществяване на машинация: Това значи, че най-малко още един човек е сътрудничил на закононарушението, което в този случай са неговите някогашни ръководители, които се признаха за отговорни с вярата за по-лека присъда. Едно обвиняване за скрит план за осъществяване на машинация със артикули: Това включва противозаконна активност към покупката и продажбата на артикули като крипто.

Каролайн Елисън, някогашната му другарка и някогашен основен изпълнителен шеф на Alameda Research, се призна за отговорна и свидетелства против Bankman-Fried за това, че е бил ориентиран да краде пари от клиенти.

Лъжа на вложители и кредитори:

Едно обвиняване за телена машинация. Две точки на интрига за неправилно показване на вложители и кредитори.

Имаше и в допълнение обвиняване за пране на пари, което се дефинира от държавното управление на Съединените щати като прикриване на финансови активи, с цел да се прикрие противозаконната активност, която ги е произвела.

Съдът го осъди за машинация за кражба на минимум 10 милиарда $ от клиенти и вложители. Те също по този начин отхвърлиха изказванието му, че той в никакъв случай не е възнамерявал да извърши тези закононарушения.


Може ли Bankman-Fried да апелира?

Той евентуално ще изиска от Втория областен апелативен съд на Съединени американски щати да преразгледа присъдата му, както и решенията против него преди и по време на процеса, съгласно Reuters.

Адвокатът на Bankman-Fried Марк Коен сподели в изказване, че е „ отчаян “, само че почита решението на журито.

„ Г-н Bankman-Fried твърди, че е почтен и ще продължи пламенно да се бори с обвиняванията против него “, сподели той.

Това визира ли крипто промишлеността?

Bloomberg заяви, че крипто пазарите са се намалили след присъдата, макар че загубите са били най-вече лимитирани.

Присъдата може също по този начин да даде на по-широкия бизнес с криптовалута дълго чакан късмет да продължи напред, съгласно Reuters.

Федералният прокурор Деймиън Уилямс сподели, че присъдата на Банкман-Фрид извършва обещанието му за „ премахване на корупцията на нашите финансови пазари “ и изпраща предизвестие към всеки лъжец, който счита, че е недостижим, да „ намерения още веднъж и да го отстрани “.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР