Процесът на намаляване на растежа (degrowth) - идеята, че планетата

...
Процесът на намаляване на растежа (degrowth) - идеята, че планетата
Коментари Харесай

Експерти: Светът на свръхпотребление трябва да се опомни

Процесът на понижаване на растежа ( " degrowth " ) - концепцията, че планетата ни е с лимитирани запаси и не може да устоя на непрекъснато възходящо ползване - е най-близката до разкол теза в стопанската система, където растежът се счита за най-хубавия път към просперитета, написа Reuters.

Но с ускоряването на изменението на климата и спирането на веригата за доставки, което предлага на потребителите от богатия свят несвойствен усет на дефицит, теорията става все по-малко табу и някои стартират да обмислят по какъв начин би могъл да наподобява един свят на понижаване на растежа.

След като тази година научната организация на Организация на обединените нации за климата прикани за понижаване на потребителското търсене - съществена причина за понижаване на растежа - мозъчният концерн, който управлява форума в Давос, разгласява през юни справочник за понижаване на растежа, а въпросът даже стартира да се появява в капиталовите бележки.

" Това е провокативен термин ", сподели Аникет Шах, световен началник на ESG и тактика за стабилно развиване в Jefferies, за бележката на основаната в Ню Йорк банка от 13 юни по отношение на " Възможността за регресивно развиване ".

" Но не става въпрос за това да отидеш в страна с ниски приходи и да кажеш: " Не можете да растете повече ", сподели той. " Става дума за това да се каже: Трябва да разгледаме цялата система и да забележим по какъв начин с течение на времето да понижим общото ползване и произвеждане в цялост. "

За първи път теорията се появява на френски език през 1972 година под името " décroissance " и печели поддръжници, откакто в отчета " Граници на растежа " от същата година се разказва компютърна симулация от учени на Масачузетския софтуерен институт на свят, дестабилизиран от възходящото материално ползване.

От самото начало тази симулация е противоречива и някои я нападат като неправилна, а други я приветстват като необикновено прозорлива в предсказанието си за ускоряващия се стрес на планетата.

През последните десетилетия международната стопанска система пораства по-бързо от въглеродните излъчвания, които генерира. Но това не бе задоволително, с цел да се спрат или извърнат тези излъчвания, което разреши на световното стопляне да продължи.

През април Междуправителствената експертна група по изменение на климата (МГИК) заключи, че за понижаване на въглеродните излъчвания е належащо цялостно понижаване на потребителското търсене, което съставлява смяна спрямо предходния фокус върху обещаващите технологии за устойчиви горива.

Миналия месец сътрудникът на МГИК по въпросите на биологичното многообразие IPBES включи процесът на понижаване на растежа измежду редица различни стопански модели, които биха могли да оказват помощ за прекъсване на утежняването на околната среда.

" В пленарната зала даже думата " дерастеж " (degrowth) не беше оспорена. Това е доста забавно ", съобщи пред Ройтерс съпредседателят на отчета на IPBES Унай Паскуал за заключенията, които получиха утвърждението на 139 страни членки, в това число Китай, Индия, Русия и Съединени американски щати.

Статията за " дерастежа ", оповестена през юни от Световния стопански конгрес, който е уредник на форума в Давос, загатва за въздействието на процеса, като допуска, че " това може да значи хората в богатите страни да трансформират метода си на хранене, да живеят в по-малки къщи и да карат и пътуват по-малко ".

Някои страни се пробват да мерят икономическите резултати по друг метод - дребното хималайско кралство Бутан е известно с това, че е създало показател на " брутното национално благополучие ", а Япония изследва опцията да създаде премерване на " зелен Брутният вътрешен продукт ".

Но въпреки всичко икономическата политика и пазарите в преобладаващата си част се движат по двойния път на увеличение на потреблението и производството.

Тим Джаксън, икономист, който от дълго време подлага на критика този модел, съобщи, че актуалният спор за растежа е " доста, доста комплициран ", като разнообразни посоки се борят за превъзходство.

Той уточни конкуренцията за водач на Консервативната партия на Обединеното кралство, която ще реши кой ще размени Борис Джонсън на поста министър-председател - той я назова " безкрайно " фокусиране върху икономическия напредък като неоспорим приоритет.

От друга страна, сподели той, по-екологично настроените политици в Европа и отвън нея са възприемчиви в частни диалози към причините за рестриктивните мерки на растежа, само че " желаят да намерят други способи да приказват за това, които не плашат впряга ".

Джаксън, създател на книгата от 2009 година " Просперитет без напредък ", съобщи, че пандемичните ограничавания от 2020 година и тазгодишните западни наказания против Русия са сложили на дневен ред потреблението с други цели, а точно здравна сигурност или геополитически цели.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР