Процедурите по асистирана репродукция трябва да продължат. Това се посочва

...
Процедурите по асистирана репродукция трябва да продължат. Това се посочва
Коментари Харесай

Лекари молят здравния министър да разреши асистираната репродукция

Процедурите по асистирана репродукция би трябвало да продължат. Това се показва в мнение на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Документът е изпратен до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и до зам.-министър доктор Бойко Пенков.

" Смятаме, че в актуалната епидемиологична обстановка и сложните времена, през които минава обществото ни, българските пациенти с репродуктивни проблеми не могат да бъдат оставени без съответна диагностика и лекуване ", се показва в мнението на лекарите.

Те са сюрпризирани, че без основателна здравна или научна обосновка близо месец и половина след оповестяването на изключителното състояние в България и в деня, в който се възвръща осъществяването на планови интервенции, на женските съвещания, на детските съвещания и имунизациите, се издава заповед, която мощно лимитира опциите за осъществяване на процедури по асистирана репродукция и диагностика на инфертилитет.

Процедурите по асистирана репродукция би трябвало да продължат да се правят при съблюдаване на всички противоепидемиологични защитни ограничения за ограничение разпространяването на болестта от COVID-19, съгласно Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.

Лечението на стерилитет може да продължи в актуалната изключителна обстановка и при други пациенти по преценка на лекуващия репродуктивен експерт, съгласно медиците, експерти по репродуктивно здраве.

В мнението на БАСРЗ се показват и ограниченията, които е нужно да се съблюдават за предварителна защита на разпространяването на болестта, измежду които са:

- Прецизен асортимент на пациентите

- Стриктно следване на процедури за попречване на заразяване

- Използване на защитни дрехи и персонални защитни средства при всяка процедура

- Спазване на най-малък период от 15 минути сред приема на пациентите

- Извършване на щателна стерилизация сред приема на пациентите.

В допълнение от БАСРЗ показват, че при съблюдаване на тези ограничения е неотложно осъществяването на диагностични и лечебни действия, измежду които са спермалните проучвания, инспекция на проходимост на маточните тръби и криопрезервация на спермален материал. Ако тези съпътстващи действия не се правят, не са вероятни диагностиката и лекуването на пациентите в цялостен размер, акцентират от организацията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР