Процедурата за американските военни машини Страйкър“, които евентуално могат да

...
Процедурата за американските военни машини Страйкър“, които евентуално могат да
Коментари Харесай

След посещения на делегация от САЩ ще стане ясна крайната цена на Страйкърите

Процедурата за американските военни машини „ Страйкър “, които вероятно могат да бъдат продадени на България, е стартирала през май и се чака идването на делегация оттатък океана, след която дефинитивно да бъде избрана крайната им цена. Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев, съобщи кореспондент на БГНЕС.


В началото на месеца стана ясно, че Държавният департамент на Съединени американски щати е одобрил възможната продажба на военни машини „ Страйкър “ на България на стойност 1,5 милиарда $.

„ Процедурата е стартирала през месец май. Тогава е изпратено питане до Съединени американски щати с съответни условия и параметри. От американска страна евентуалната продажба е утвърдена и от Пентагона, и от Държавния департамент. От тяхна страна следва тя да отиде в Конгреса, тъй като единствено той може да утвърди продажбата “, изясни министър Тагарев.

Той посочи, че се чака доста скоро у нас да дойде американска делегация, която да направи обзор на плана. „ Тя ще направи обзор на всичко - дали ще желаеме още нещо, или ще се откажем от нещо. Само тогава ще бъде избрана крайната цена и съставът на този план “, добави министър Тагарев.

Той акцентира, че става дума единствено за нови машини и има поддръжка от партиите за плана. „ Това е един от главните планове, модернизацията на сухопътните войски е прекомерно изостанала, а моят главен приоритет е тяхната рационализация “, сподели още министърът на защитата.

Тагарев привет преподавателите и студентите на Военната академия „ Георги Раковски “ и им пожела триумф през новата образователна година. „ Много е значимо това, което те вършат тук “, съобщи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР