Протойерей Николай Балашов, съветник на руския патриарх Кирил, обяви, че

...
Протойерей Николай Балашов, съветник на руския патриарх Кирил, обяви, че
Коментари Харесай

Руската православна църква осъди независимостта на Латвийската православна църква

Протойерей Николай Балашов, консултант на съветския патриарх Кирил, разгласи, че провъзгласяването на независимостта на Латвийската православна черква от Московската патриаршия - акт, осъществен от Народното събрание в Рига, е интервенция в делата на църквата .

По-рано през днешния ден, на 8 септември, Народното събрание в Латвия одобри промени в закона за Латвийската православна черква.

Балашов счита, че не е почтено Народното събрание да взима решение, с което трансформира устава на Църквата и ѝ слага период, в който да го направи. Възмутителното е, че Църквата е конституционно отделена от страната , а тя - със законодателните си органи ѝ се бърка в основите на нейното действие.

Решението идва от президента на Латвия - Егилс Левитс , който предложи на 5-и септември Латвийската православна черква да се отдели от Руската православна черква.

Според Левитс Латвийската черква е била исторически самостоятелна и решението му съставлява единствено възобновяване на нормалността.

Освен това то ще бъде от изгода за " православните вярващи, за цялото общество и националната сигурност в Латвия ".

Последното евентуално е обвързвано с обстоятелството, че латвийските управляващи осъдиха Московската патриаршия за поддръжката ѝ на съветската спецоперация в Украйна .
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР