Протойерей Александър Агейкин (роден 1971 г.), предстоятел на Елоховския катедрален

...
Протойерей Александър Агейкин (роден 1971 г.), предстоятел на Елоховския катедрален
Коментари Харесай

Московски свещеник, секретар на патриарх Кирил, почина от COVID-19

Протойерей Александър Агейкин (роден 1971 г.), предстоятел на Елоховския катедрален храм „ Богоявление ", умря във вторник от COVID-19, оповестиха съветските медии. Новината беше обявена и от работната група към Московска патриаршия, която координира активността на епархията в изискванията на епидемията. Свещеникът беше приет в болница с температура през Страстната седмица и след няколко дни изпадна в кома. Съобщава се, че е страдал от диабет.

Прот. Александър Агейкин беше зам.-ръководител на административния секретариат на Московска патриаршия и беше измежду околните сътрудници на патр. Кирил. Той съслужи с Московския патриарх при започване на април, когато главата на РПЦ прочете Богородичния акатист в Елоховския катедрален храм. Тогава стана ясно, че част от неговите най-близки сътрудници са болни и патриархът ограничи присъединяване си в богослужението.

Близо петдесет са болните свещенослужители в Москва. Част от техните храмове са сложени под карантина. След пасхалното свещенодействие с температура бяха приети в болница свещеникът на един от знаковите московски храмове „ Св. Козма и Дамян " прот. Александър Борисов, негови дякон, иподякон и артистът със брачната половинка му. Празничната работа е била отслужена при закрити порти, съгласно наредбата на Московския патриарх. Сред заболелите е и ректорът на Московската духовна академия Звенигородският свещеник Питирим (Творогов), викарий на патриарха, който самичък заяви за болестта си и сега е под лекарско наблюдаване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР