Противовирусните свойства на декоративното растение Graptopetalum paraguayense изследват учени от

...
Противовирусните свойства на декоративното растение Graptopetalum paraguayense изследват учени от
Коментари Харесай

Български учени изследват противовирусните свойства на растението Graptopetalum paraguayense

Противовирусните свойства на декоративното растение Graptopetalum paraguayense изследват учени от пет научни организации. Растението е сухоустойчиво, от фамилията Crassulaceae, което се отглежда като декоративно стайно цвете в умерените климатични региони, заяви пресцентърът на Българската академия на науките (БАН).

Растението произлиза от Мексико и е необятно публикувано в тропичните и в субтропичните региони като декоративно растение, само че се употребява в китайската медицина като лечебна билка. Действа оздравително върху хора с конюнктивит и херпес симплекс, което провокира учените да изследват неговия фитохимичен състав и антимикробното му деяние.

Учени от три института на Българска академия на науките, от Агробиоинститута на Селскостопанската академия и от Националния център по заразни и паразитни заболявания работят взаимно за приемането и проучването на общ дестилат от растението и правенето на негов метаболитен профил. Ръководител на плана е доцент доктор Надежда Маркова от Института по органична химия с Център по фитохимия към Българска академия на науките.

Общият дестилат и получените фракции са тествани върху разнообразни варианти вируси и бактерии за да се изпита тяхното цитотоксично, антивирусно и антибактериално деяние.

" След настъпване на пандемията, породена от човешкия ковид SARS-CoV-2, екипът от учени организира изпитвания за антивирусно деяние на екстракти и дейни фракции от растението върху човешки короновируси ", осведомят от Българска академия на науките.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР