Противопожарната служба напомня за правилата за пожарна безопасност при извършване

...
Противопожарната служба напомня за правилата за пожарна безопасност при извършване
Коментари Харесай

Огнеборците напомнят правилата за пожарна безопасност в земеделските земи

Противопожарната работа припомня за разпоредбите за пожарна сигурност при осъществяване на действия в земеделските земи.

Не се позволява паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни транспортни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях, от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

В земеделските земи и отвън тях (слогове и крайпътни ивици) не се позволяват паленето на стърнища и други растителни останки, както и потреблението на открити огнеизточници.

При започване на жътвата се плануват противопожарни линии, необятни не по-малко от 6 м за обособяване на площите, засети с житни култури, от: горски насаждения, сметища, пчелини, гробищни паркове и др.; автомобилни пътища от републиканската и общинската пътна мрежа; огради на газоразпределителни и катодни станции, кранови възли и уреди на магистралните газопроводи, петролопроводи, газостанции, бензиностанции и други обекти; стълбове, мачтови трафопостове и други на въздушните електропроводи.

Юридическите лица, които стопанисват републикански, общински и частни пътища, преминаващи през и/или около житни посеви, осигуряват механично премахване на сухите треви и шубраци, горими предмети и материали в сервитута на пътя.

Органите, стопанисващи железопътните трасета, преминаващи през и/или около житни площи, обезпечават поддържането на сервитута на трасето чисто от горими материали посредством разчистване на тревната и храстовидната растителност, паднала дървесна маса, в това число и баластовата призма и банкета.

Физическите и юридическите лица, преминаващи около неожънати площи, са длъжни да съблюдават разпоредбите и нормите за пожарна сигурност и с дейностите си да не провокират възникването на пожари, напомнят от РДПБЗН - Варна.

Нарушенията се санкционират с санкция от 200 до 2000 лева за физическите лица от 500 до 5000 лева за юридически лица и еднолични търговци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР