Противогрипните ваксини тази година ще бъдат срещу щамовете Виктория, Камбоджа,

...
Противогрипните ваксини тази година ще бъдат срещу щамовете Виктория, Камбоджа,
Коментари Харесай

Обявиха срещу кои щамове ще са противогрипните ваксини тази година

Противогрипните ваксини тази година ще бъдат против вариантите " Виктория ", " Камбоджа ", " Вашингтон " и " Пукет ", като те ще съдържат по-голямо антигенно положение поради имунната система на възрастните хора. Това разгласи пред публицисти проф.Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Процентът на обгръщане с противогрипна ваксина на най-рисковите групи към момента е най-ниският в Европа, уточни основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

По думите му през предходната година обсегът е достигнал до 7 на 100 от популацията, а задачата ни тази година е постигане на 10 на 100. Държавата, в границите на национална стратегия, обезпечава запас за противогрипни ваксини за възрастните хора до 2022 год., като се надявам програмата да продължи и след този интервал, добави още Кунчев.

Необходимо е да има положителна мотивация за хората, с цел да се имунизират, сподели Александър Симидчиев, ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето. Може да се основат и законодателни рамки, съдържащи положителна мотивация, добави още той.

Главният държавен здравен контрольор добави, че не се обмисля имунизацията против COVID-19 да стане наложителна. По думите му е станала техническа неточност в медийното пространство, където се е появила такава информация.

Обсъжда се имунизацията против варицела да бъде включена към наложителния имунизационен календар, изясни доцент Кунчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР