Протестите срещу мерките за справяне с африканската чума по свинете

...
Протестите срещу мерките за справяне с африканската чума по свинете
Коментари Харесай

Във Варненско също започнаха блокади на пътища заради чумата

Протестите против ограниченията за справяне с африканската чума по свинете обгърнаха и Варненска област, където недоволните също започнаха да блокират пътища. Жителите на Долни Чифлик затвориха пътя Варна-Бургас. " Протестът продължава, тъй като поминъкът на тези хора е малък и тук се гледат най-вече свине по цялото Черноморие. И като им вземат този занаят и като сме най-бедната община по цялото Черноморие, какво да вършим? Днес ще прочета отворено протестно писмо до министър-председателя и всички регионални шефове на България - тези региони, които не са обхванати от чумата, да бъде направено всичко допустимо да се спасят животните ", сподели кметът на село Старо Оряхово Иван Петров, представен от " Дарик ".

Вече осмо денонощие продължава и блокадата на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре, а митингът в ямболското село Безмер стана неопределен. " Хората не са удовлетворени от обясненията на специалистите, само че ще стачкуват спокойно и няма да блокират придвижването ", споделя кметът на Безмер Росен Русев

В областите Варна, Сливен и Ямбол няма регистрирани огнища на африканска чума по свинете.

" 30 огнища на африканска чума вид домашна свиня са открити досега на територията на страната, като те са главно в Северна България. Шест от тях са в промишлени свинекомплекси. Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, те са общо 33 ", изясни земеделският министър Десислава Танева пред Българска национална телевизия.

Танева даде обещание да има кадрови и организационни промени, само че откакто премине рецесията. " Не можем да ги създадем в пика на болестта с африканска чума по свинете, когато ни трябват хора на терен, " сподели тя във връзка инспекцията, назначена от основния прокурор в Агенцията по сигурност на храните и желаните оставки в организацията от протестиращите свиневъди. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция на организацията, откакто е изгледал филма на журналистката Генка Шикерова " Война за трупове ".  Танева съобщи, че ведомството ѝ ще спомага на прокуратурата и ще се съобрази напълно с резултатите от инспекцията.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР