Протестиращи срещу резултатите от парламентарните избори в Киргизстан превзеха административната

...
Протестиращи срещу резултатите от парламентарните избори в Киргизстан превзеха административната
Коментари Харесай

След тежки сблъсъци протестиращи в Киргизстан освободиха от ареста бившия президент

Протестиращи против резултатите от парламентарните избори в Киргизстан превзеха административната постройка на държавното управление и президентството в столицата Бишкек и освободиха някогашния държавен глава Алмазбек Атамбаев, който е в ареста на Държавния комитет за национална сигурност от август 2019 година.

Той мина свободно измежду жителите и се спря да беседва с някои от тях, съобщи ТАСС.

Част от хората влязоха в Народното събрание и не позволиха никой вътре в продължение на часове, в това число и чиновниците. Блокирана бе и постройката на общината.

Демонстрантите построиха барикади от контейнери за отпадък, органите на реда използваха гумени патрони, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, с цел да разпилян жителите. Звукове от детонации се чуваха в продължение на часове, минимум 590 души, в това число служители на реда и здравни служащи, са ранени, към 150 са приетите в болница.

Киргизстан организира парламентарни избори на 4 октомври. 56% от записаните 3.5 млн. гласоподаватели упражниха правото си на избор, а общо 16 партии се бориха за 120-те депутатски места. Според предварителни данни единствено 4 от обединенията са минали прага от 7%, нужен за влизане в ръководството.

В понеделник сутринта две от изгубилите партии проведоха митинг на централния площад в Бишкек, като по-късно към тях се причислиха техни последователи. Вечерта броят на недоволните надвиши 5 хиляди.

Атамбаев, който бе президент в интервала 2011-2017 година, бе упрекнат в потребление на мощ против чиновници на реда, образуване на всеобщи вълнения, опит за ликвидиране, взимане на заложници, нелегално освобождение на нарушител, корупция и други. Той отхвърля обвиняванията против него, определяйки ги като политически стимулирани.

Протести се организираха и в три районни центрове – Талас, Нарин и Каракол.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР