Протестиращи посрещнаха народните представители пред Народното събрание, където ще се

...
Протестиращи посрещнаха народните представители пред Народното събрание, където ще се
Коментари Харесай

Протестиращи пред НС: Незабавно да се приемат промените в ЗЗДН и НК

Протестиращи посрещнаха народните представители пред Народното събрание, където ще се организира изключително съвещание, на което ще се обсъдят и гласоподават измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение и Наказателния кодекс, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Протестиращите се събраха пред Народното събрание, с цел да припомнят, че народът ясно е декларирал своето опълчване на насилието, учредено на пола, само че и с цел да са сигурни, че този път депутатите ще имат смелостта да гласоподават по този начин нужните промени в Наказателен кодекс и ЗЗДН.

Те държат плакати с надпис “Нито една повече ”, “Промени в Наказателен кодекс в този момент ”, “Не си самичък ”, “Промени в ЗЗДН в този момент! ”, “Заедно за Дебора ” и други

„ Искания на нашия колектив „ Феминистки мобилизации “ са за незабавното прибавяне на термина “интимен сътрудник ” към кръга от лицата, за които жертва на принуждение, може да потърси отбрана. Това е смяна в ЗЗДН “, изясни Ширин Ходжева, представляваща колектива „ Феминистки мобилизации “.

„ Специфично за през днешния ден е дебатът в пленарна зала да бъде градивен, пореден и да се заобикалят концепциите за това да изчакваме и прибързваме, тъй като всеки един ден изчакване, слага предпоставки насилието да продължава “, добави тя.


Ходжева сподели, че упорстват и за основаване на спешни центрове за потърпевши от принуждение във всяка една област в страната, само че и също така националният съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение да се свика в най-кратки периоди. „ За страдание, едни от нашите претенции, които няма да бъдат обсъждани през днешния ден, е да бъдат добавени дефиниции в Наказателен кодекс за фемицид, принуждение, учредено на пола и закононарушения от ненавист, осъществени на основата на пола, както и прибавяне на формулировка за психическо и икономическо принуждение в Наказателен кодекс “, посочи тя.


Включването на полово обучение в просветителната система също е част от техните претенции.

По отношение на това за какво от ден на ден хора намерено споделят за това, че са били жертва на домашно принуждение, Ходжева сподели: „ Хората са подготвени да приказват намерено, когато насреща има поддръжка. Ако продължаваме да се подиграваме и да приказваме с подигравка за насилието, смяна няма да има. Трябва да бъдем чувствителни към тази тематика “, безапелационна е тя. Протестът се организира под засилен полицейски надзор.

БГНЕС напомня, че на 31 юли в цяла България се организираха манифестации и шествия в поддръжка на момичето с 400 шева – жертва на нечовечен садист от Стара Загора. Законови промени, съответно правораздаване и цялата суровост на закона. За това стачкуваха жители събрали се пред Съдебната палата в поддръжка на потърпевшото 18-годишно момиче от Стара Загора, което бе нападнато с макетно ножче от 26-годишния Георги Георгиев.

На 26 юни към 23:30 ч. в полицията е получен сигнал от съседка на момичето, че то е потърсило помощ от нея. Младата жена била с голям брой порезни рани и щедро кръвотечение. Момичето било настанено в болница. Задържаният Георги Георгиев е изпратил закани за ликвидиране два дни преди нещастието. Това е станало посредством интернет приложение. На 24 юни обвиненият е изпратил известие с текст „ Направо те умъртвявам ”. На 25 юни известието гласяло „ Ще ти закача главата ”, а на идващия ден е осъществено насилието.

На 5 юли е гледан процесът против Георгиев. Тогава избраният прокурор упорства, че мярката за неотклонение „ задържане под стража ” във връзка с обвинения е незаконосъобразна. От своя страна посоченият за причинител изяснява, че не е отговорен и упорства да излезе на независимост, с цел да се грижи за детето и жена си. „ Считам, че определението на Старозагорски областен съд, с което е взета мярка за неотклонение „ Задържане под стража ” и не следва да бъде доказано, защото от събраните по делото доказателства, в частност от направената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на потърпевшата не е породена междинна телесна щета, каквото е обвиняването за осъществено тъкмо такова закононарушение. Ако се касае за осъществено закононарушение „ лека телесна щета ”, евентуално то би било от частен темперамент, заради което смятам, че определението следва да бъде анулирано ”, споделя прокурорът по делото при започване на съвещанието.

„ Моля да се промени мярката ми за неотклонение. Да не съм арестуван, тъй като няма да преча на следствието по делото. Не съм отговорен, желая да се разбере всичко. Имам малко дете и ме чака, жена ми чака на мен и по тази причина желая да ми се смени мярката ”, са думите на Георги в правосъдната зала.

Районна прокуратура-Стара Загора внесе предишния понеделник искане в съда за задържане на обвинения Георги Георгиев за отправени закани с ликвидиране по отношение на 18-годишното момиче. Междувременно стана ясно, че обвиненият за нападението над Дебора Георги Георгиев, има предходни прегрешения. Впоследствие Районният съд взе решение да го остави в ареста поради отправени закани за ликвидиране, които са направени преди упражненото принуждение над младата жена. На 1 август беше преустановен трудовият контракт на лекаря, изготвил здравната експертиза на 18-годишното момиче от Стара Загора до привършване на следствието. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР