Протестиращи опожариха полицейски участък в град Минеаполис, в северната част

...
Протестиращи опожариха полицейски участък в град Минеаполис, в северната част
Коментари Харесай

Протестиращи подпалиха полицейски участък в Минеаполис

Протестиращи опожариха полицейски сектор в град Минеаполис, в северната част на Съединени американски щати, по време на трета нощ на конфликти с полицията. До митингите, прераснали в принуждение, се стигна след гибелта на цветнокож по време на недодялан арест.

Хиляди стачкуващи станаха очевидци на подпалването на сектора в северната част на Минеаполис. Първоначално някои от протестиращите събориха защитните заграждения към постройката и изпочупиха прозорците, след което подпалиха постройката. Полицаите са били принудени да се изтеглят от сектора в 22 ч. локално време.

Протестът стартира през вчерашния ден следобяд с спокойно шествие. Много от участниците в него носеха маски, с цел да се защищават от ковид. После демонстрацията се изроди в прояви на принуждение и се стигна до разграбване на към 30 магазина, до конфликт със силите на реда и до потребление на сълзотворен газ против протестиращите, които провокирали пожари на няколко места. В прилежащия град Сейнт Пол също е имало митинги, прераснали във вандалски прояви и грабежи.

Тим Уолц, губернаторът на щата Минесота, където се намират двата града, подписа заповед, разрешаваща намесата на националната армия. В Минеаполис и Сейнт Пол ще бъдат изпратени и още 200 щатски служители на реда с хеликоптери.

Според губернатора гибелта на цветнокожия Джордж Флойд би трябвало да докара до заслужено наказване и цялостни промени, а не до още гибел и опустошения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР