Протестиращи блокираха кръговото движение на пернишкия квартал Изток“. Това е

...
Протестиращи блокираха кръговото движение на пернишкия квартал Изток“. Това е
Коментари Харесай

Блокада и сблъсъци на протеста за вода в Перник

Протестиращи блокираха кръговото придвижване на пернишкия квартал „ Изток “. Това е основният път, който води към Автомагистрала „ Струма “. По този метод служителите на реда предотвратиха затварянето на самата автомагистрала, съобщи кореспондент на БГНЕС.

За малко протестиращите влязоха във физически конфликти със силите на реда. Целият квартал „ Изток “ е блокиран от жандармерия.

Основните претенции на жителите са за оставка на министъра на районното развиване Петя Аврамова. Те също упорстват предходният шеф на ВиК сдружението в града да бъде разследван за злоупотреби, които са довели до източването на язовир „ Студена “.

Към протестиращите прииждат от ден на ден и повече полицейски коли, а придвижването от квартал „ Изток “ по посока София остава блокирано.

Кметът на Перник Станислав Владимиров разгласи по-рано през днешния ден бедствено състояние поради рецесията с водата. Решението за въвеждане на изключителната мярка бе взето след съвещание към Кризисния щаб на общината. На него участва и министърът на стопанската система Емил Караниколов. Още през днешния ден стартират дейности по обезпечаване на различни източници на вода за града, добави кметът на Перник.

Днес е втори ден на митинги против режима на водата в Перник. Липсата на вода трансформира живота на перничани в пъкъл. На 20 декември, петък, в града започва нов воден режим – в някои квартали ще има вода денем, а в други през вечерта. В централната градска част, кварталите „ Изток ”, „ Мошино ” и „ Тева ”, както и в по-малките обитаеми места, черпещи вода от язовир “Студена ”, чешмите ще текат от 14 до 22 часа. Преди това жителите на общината имаха достъп до течаща вода по 10 часа дневно, само че той ще бъде стеснен. Новият режим е неправдив, безапелационни са перничани и затова излязоха на митинг.

Водният режим в Перник е от три седмици. Въпреки неналичието на вода в града и прилежащите му села, в КЕВР бе разисквана и по-висока с 3% цена на водата в Перник от идната година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито съвещание в последните дни на 2019 година /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР