Протестиращи артисти от Театър София посрещнаха общинските съветници в Столична

...
Протестиращи артисти от Театър София посрещнаха общинските съветници в Столична
Коментари Харесай

Актьори посрещнаха общинските съветници: Искат по-високи заплати

Протестиращи актьори от Театър София посрещнаха общинските съветници в Столична община преди постоянното съвещание на СОС, в което следва да се гласоподава Бюджетът на София за 2023г. Артистите бяха поканени на съвещанието на Общинския съвет, с цел да следят и слушат дебатите предшестващи приемането или неприемането на бюджета, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Пред БГНЕС актрисата Милена Живкова изясни, че митингът им през днешния ден е бил, с цел да защитят своите права. “Ние излязохме на митинг, тъй като желаеме да защитим нашите права, нашите приходи, нашето самочувствие и да не бъдем заложници на локалните избори. Предизборната акция стартира с цялостна мощ ”, изясни тя.

Актьорът Росен Белов съобщи за БГНЕС, че настояванията им са в две насоки. “Нашите претенции от една стана са свързани с 30% нарастване на заплатите на всички чиновници в театрите - артисти, механически служби администрация. Тук приказваме за хора, които получават 600-800 лева заплати ”, изясни той и добави, че въпреки това в този бюджет са заложени всички пари за закупуване на техника за Театър София, както и закупуване на техника за Топлоцентрала ”. “Неприемането на този бюджет ще забави закупуването на новата техника и влизането на артистите в театъра до идната година, когато би трябвало да се завърши ремонтът на театъра. Недовършването на Топлоцентрала слага редица свободни актьори в обстановката, в която да има постройка, само че да няма техника и да не може да се употребява вярно ”, разясни той.


Актьорът Георги Златарев посочи, че на база на дебатите по време на съвещанието на Столичния общински съвет той не може да каже, че имам огромно доверие на всички. “Вътре си звучи предизборна акция с цялостна мощ. Всеки, който е дал своя вот срещу този бюджет, би трябвало да изгуби правото да се възмущава в случай че някой харесва чалга, в случай че някой се възторгва от височината на един стълб, в случай че се качва пийнал и дрогиран в колата, тъй като културата е в безусловно всичко и тя идва от театъра, изложбите, галериите и образованието ”, безапелационен е той.

През днешния ден следва да стане ясно дали настояванията на българските артисти ще бъдат подкрепени и дали София ще има бюджет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР