Протести срещу цените на горивата и поскъпването на застраховката Гражданска

...
Протести срещу цените на горивата и поскъпването на застраховката Гражданска
Коментари Харесай

Вечерни новини: Властта опита да тушира протестите; "Антикорупция" притиска шефа на касационния съд

Протести против цените на горивата и повишаването на застраховката " Гражданска отговорност " бяха изненадващо многочислени в цялата страна в неделя. Снимката е от София.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Вечерни вести: Цацаров желае имунитетите на шестима депутати, управлението на БДЖ подава оставка

И още: Европейска комисия намали упованията си за стопанската система на България за 2018; Манфред Вебер е претендентът на ЕНП за ръководител на Европейска комисия
8 ное 2018
Вечерни вести: Тръмп загуби Конгреса на изборите в Съединени американски щати, решение за АЕЦ " Белене " ще има след година

И още: Депутатите утвърдиха смяната на налозите за автомобили; Предлаганите предели за компенсациите при гибел на пътя ще се разискват в Народното събрание
7 ное 2018 Понеделник беше ден за реакции - на ръководещите във връзка митингите и очертаващите се нови кавги, на президента Румен Радев - на упреците, че не сплотява, а разединява, на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов - на опитите на КПКОНПИ да го притиска. Поредното отсъствие на шефа на Българска национална телевизия Константин Каменаров пред съда също е показателно. Много думи, малко открити и обществени дейности. От сцената липсваше министър председателят Бойко Борисов.

Спекулациите и несигурността доминираха и в интернационалните вести - министър председателят на Англия Тереза Мей е подложена на напън за договорката за Brexit, само че тя твърди, че договарянията с Европейски Съюз не престават. Бившият министър председател на Македония Никола Груевски не може да бъде открит, с цел да влезе в пандиза. В Съединени американски щати Доналд Тръмп вкара изключително състояние в Калифорния поради продължаващите към този момент няколко дни пожари, които предизвикаха гибелта на най-малко 30 души, а над 200 се водят изчезнали.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. НАЙ-ВАЖНОТО

Управляващите пробваха да тушират напрежението в обществото

" Цена 1000 лева за " Гражданска отговорност " не стои на дневен ред. " Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след съвещание на съдружния съвет на ръководещите ГЕРБ - " Обединени патриоти ". Срещата се организира на фона на всеобщите митинги в разнообразни градове на страната в неделя против високите цени на горивата, покачването на налозите за старите коли и застраховката " Гражданска отговорност ". На брифинга не участва нито министър председателят Бойко Борисов, нито водачите на обединенията от ръководещата коалиция - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов. Вместо тях пред публицистите застанаха с изключение на финансовия министър още ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.
Горанов пресметна, че нарастването на налога върху старите коли е от 6 до 10 лева, не е непостижимо задължение и се равнява на " две кутии цигари ". Цветанов видя в митингите опит за провокация и дестабилизация на страната, " всеки има право да избира какво желае - политическа рецесия и безпорядък или непоклатимост ", сподели той. Оставка на държавното управление в миг на растящи цени, инфлация и увеличаваща се престъпност не е решение, а " абдикация от отговорност ", съобщи президентът Румен Радев, помолен да разяснява обстановката. По думите му, бягството на властта от отговорност поставя морална бариера към упоритостите им още веднъж да ръководят.
Протестите против високите цени на горивата и застраховките не престават и през днешния ден. В София пред постройката на Министерски съвет ще има митинг, проведен от партия " Възраждане " (на общинския консултант от Варна Костадин Костадинов). Протест ще има и в Перник. Това е един от градовете, където недоволството в неделя беше всеобщо.

Антикорупционната комисия прикани ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов на разпит

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е бил свикан предходната сряда да се яви в Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество - КПКОНПИ, с цел да даде пояснение пред специфични сътрудници. Той е отказал, защото в настояването се цитират правила, които не плануват приканване на ръководител на правосъдна институция. " Недопустимо е един ръководител на съд да бъде свикан по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на правосъден надзор ", написа Панов до институцията. От КПКОНПИ дадоха отговор, че считат за недопустимо самоидентифицирането на един магистрат с цялата правосъдна власт.
Тази седмица се чака значимо тълкувателно решение на Върховен касационен съд, обвързвано с активността на КПКОНПИ. Съдът би трябвало да се произнесе дали е допустимо да се пристъпи към конфискация на имущество даже и в случай че наказателното дело против съответния човек е завършило с оправдателна присъда.

Ситуацията с пожарите в Калифорния се утежняват, жертвите надвишиха 30, а над 200 са в неопределеност

Гледка на унищожени от пожара домове в Парадайз, Калифорния

Фотограф: Stephen Lam
Броят на жертвите на горските пожари в Калифорния доближи 31, а 228 души са в неопределеност, съобщи " Асошиейтед прес ". Над 8 хиляди огнеборци се пробват да изгасят три огромни пожара на повърхност съвсем 1040 квадратни километра в Северна и Южна Калифорния. Най-сериозните пожари бушуват в Северна Калифорния, където броят на жертвите набъбна на 29.В Южна Калифорния огънят е лишил живота на 2 души, а измежду хората, принудени да изоставен домовете си, бяха звезди като Лейди Гага, Ким Кардашиян Уест и Мартин Шийн. В Северна Калифорния са унищожени над 6700 здания, а в Южна Калифорния - към 180. На близо 300 хиляди поданици в щата е било подредено да се изтеглят. Това са най-смъртоносните и разрушителни пожари в историята на Калифорния.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Какви биха били глобите - няма да са 100 тояги на голо на площада, евентуално ще бъдат свързани с материална и административна отговорност на кмета, а в изключителни случаи - и политическа ".

Владислав Горанов, министър на финансите, изяснява какви наказания към този момент ще търпят кметовете на общини, в случай че не заложат финансови рамки в бюджетите си и за дребните кметства, ръководени от наместници.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Европейска комисия ще разгласява мониторинговите отчети за България и Румъния

Европейската комисия ще прегледа във вторник отчетите за напредъка на България и Румъния по механизма за съдействие и инспекция. И в двете страни има упования, че това може да е последният документ по тази тематика, за което на няколко пъти загатна в свои изявления и ръководителят на комисията Жан-Клод Юнкер. За момента обаче това не наподобява реалистично. Представителите на ГЕРБ настояват въпреки всичко, че отчетът този път няма да е сериозен, а дори ненадейно позитивен.
Румъния в последните години бе отбелязала сериозен прогрес в областта на правораздаването и вътрешния ред. След като завоюва изборите през 2016 година обаче, воденото от социалдемократите държавно управление стартира курс за намаляване на антикорупционното законодателство в страната. Опасенията на Брюксел са, че Румъния може да тръгне по пътя на Унгария и Полша.

Новите членове на Конституционния съд ще положат клетва

От 11 часа във вторник стартира церемонията по встъпването в служба на новите членове на Конституционния съд. Те би трябвало да положат клетва в наличието на президента, на министъра на правораздаването, основния прокурор и други Народното събрание избра Красимир Влахов, съдиите показаха след гласоподаване - Павлина Панова (ВКС) и Надежда Джелепова (ВАС). Президентът Румен Радев назначи Атанас Семов. Миналата седмица Върховната касационна прокуратура се самосезира по обява в " Капитал " и стартира инспекция на Атанас Семов. Става дума за отвод на Софийската градска прокуратура през 2013 година да образува досъдебно произвеждане за нарушавания по отношение на магистърска стратегия, която той е управлявал.
Въпреки тези дейности, на церемонията на следващия ден не се чака скандал. Такъв имаше през 2012 година, когато президентът Росен Плевнелиев осуети клетвата на Венета Марковска, определена от квотата на Висш съдебен съвет, като просто си потегли преди началото й. В изказването си преди да напусне залата, той сподели, че " в общественото пространство има подозрения за моралните качества на един от определените конституционни съдии. "

Италия би трябвало да реши за бюджета си до вторник

Италианският министър председател Джузепе Конте събира министри от кабинета си, с цел да обсъдят противоречивия бюджет за 2019 година, който беше отритнат от Европейската комисия. Брюксел даде период на Рим до вторник да показа нов бюджет другояче може да предприеме наказателни ограничения по-късно този месец.

Според източници на Reuters италианският стопански министър преглежда възможни промени в опит за реализиране на съглашение с Европейска комисия за фискалните политики.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Още от идната година бюджетите на общините ще би трябвало да съдържат финансови сметки за разноските на всяко едно кметство в тях. Тази смяна в отрасловото законодателство дадоха обещание ръководещите на кметовете на дребни обитаеми места след среща при премиера Бойко Борисов. Представителите на локалната власт пък споделиха, че стопират с митинга си.

България няма да се причисли към Глобалния пакт за миграцията на Организация на обединените нации , реши съветът на ръководещата коалиция сред ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Преди няколко дни това желаеха поотделно Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация. Пактът би трябвало да бъде подписан при започване на декември, като задачата му е миграцията да бъде обсъждана в нейния филантропичен аспект, разновидностите за реадмисия и опциите й да повлияе на пазара на труда. Съединени американски щати, Унгария, Австрия към този момент оповестиха, че няма да го поддържат.

През септември междинната брутна месечна заплата доближава 1135 лева (880 лева нетно) и се усилва с 6.7% на годишна база, демонстрират данните на Национален статистически институт. През юни темпът беше близо 9%. Увеличението, въпреки и с по-бавно движение, идва най-вече от публичния бранш, където по-високите заплати на учителите дърпат нагоре междинните стойности.

Бившият македонски министър председател Никола Груевски не може да бъде открит, с цел да влезе в пандиза . Той е в неопределеност от петък. Груевски би трябвало да изтърпи присъда от две години затвор поради доставка на първокласна лимузина " Мерцедес " по аферата " Танк ", която стартира да тече от понеделник. Бившият министър председател е обвинен по три каузи, свързани със корист с власт, в това число за нелегално подслушване.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще се отдръпна от лидерския пост на Християнсоциалния съюз (ХСС) , пишат ДПА и Ройтерс. Зеехофер също по този начин е споделил пред членове на своята партия, че има намерение да напусне министерския пост преди края на настоящия законодателен интервал през 2021 година Зеехофер беше правилен съдружник на Ангела Меркел, само че се трансформира в неин критик поради различия за миграцията. Споровете са една от аргументите за намаляващата известност на ръководещите.

Генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров беше санкциониран с 1 000 лева поради това, че не се яви на следващото съвещание на делото против него. То е за шофиране след приложимост на алкохол, поради което районният съд в София към този момент го осъди на една година и три месеца отнемане от независимост условно. Ако присъдата се удостовери от градския съд, той ще би трябвало да напусне поста си в Българска национална телевизия. Следващото съвещание е на 11 януари 2019 година и тогава ще има решение, предизвести арбитър Руси Алексиев.

" Лукойл " и останалите 9 огромни съветски производители на горива подписаха съглашение с държавното управление за таван на цените - на равнището от началото на юни 2018 година Това значи, че в търговията на едро 1 литър бензин А95 не трябва да надвишава 0.56 евро/1.10 лева, а дизелът е с таван 0.57 евро/1.12 лева Под напън от Кремъл в края на предишния месец институции и петролни компании се договориха да замразят цените на пазара.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

За 85 секунди Alibaba продаде артикули за 1 милиарда $

Съоснователят и ръководител на Alibaba Group Джак Ма участва на международния търговски фестивал във връзка Деня на самотните сърца, проведен в Шанхай, Китай

Фотограф: Aly Song
В Деня на самотните сърца колосът в онлайн търговията Alibaba е продал артикули за 213.5 милиарда юана (30.8 милиарда долара), подобрявайки върха си от предходната година, предадоха международните организации. През 2017 година цената на продадените артикули в този ден е била 168.2 милиарда юана (24.2 милиарда долара). CNBC отбелязва, че още през първите 85 секунди на 11 ноември са били продадени артикули за 1 милиард $.
Денят на тоталната ликвидация, прочут в Китай като Деня на самотните сърца поради повтарящите се единици в датата - 11.11, или Световен ден на извършването на покупки, се организира всяка година от 2009 година За 24 часа цените на всички артикули, които се продават в онлайн уеб страниците на Alibaba са доста понижени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР