Протести, породени от упоритостта, с която президентът Еманюел Макрон прокарва

...
Протести, породени от упоритостта, с която президентът Еманюел Макрон прокарва
Коментари Харесай

Макрон подпали нови протести във Франция. Над 200 души са задържани, Париж е заринат с боклуци

Протести, подбудени от упоритостта, с която президентът Еманюел Макрон прокарва пенсионната си промяна, заляха Франция през вчерашния ден вечерта, а улиците изглеждаха като по време на бойни дейности. Париж бедства под планини от отпадък. Причината е стачката на сметосъбирачите. Те се включиха в всеобщото неодобрение против проектите на държавното управление да увеличи възрастта за пенсиониране на 64 години.

В Париж в акцията на площад " Конкорд " са взели участие няколко хиляди души, като полицията оповестява за 217 арестувани, написа " Фигаро ". Протести се организираха и в Рен, Нант, Лион, Марсилия, Тулуза и други френски градове.

В Париж протестиращите възпламениха огън пред постройката на Националното заседание, като съгласно в. " Монд " полицията е употребила водни оръдия и сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите. Протестиращите подпалиха кофи за отпадък и улични мебели, като бяха регистрирани доста пожари.

Кметът на Рен съобщи, че е имало " голямо принуждение " от страна на протестиращите, които по думите ѝ неведнъж са атакували кметството. В Марсилия протестиращите са изпочупили витрини на магазини и банки.

В четвъртък Франция навлезе в интервал на политическа неустановеност, откакто президентът Еманюел Макрон реши да прокара противоречивата пенсионна промяна през Народното събрание без гласоподаване, като се базира на специфичен член на конституцията. След като опозицията се приготви за избор на съмнение, а профсъюзите заплашиха с нови стачки, Франция стана очевидец на трагичен следобяд в политиката.

Сцените в Националното заседание, долната камара на френския парламент, в четвъртък изглеждаха като извадени от исторически драми, датиращи от революционното минало на страната, оповестява france24.com.

" Aux armes citoyens, formez vos bataillons ", пееха депутатите от опозицията, до момента в който в залата отекваше " Марсилезата " - френския народен химн, който приканва жителите да вземат оръжие и да образуват батальони. " S'il vous plait, s'il vous plait ", молеше Яел Браун-Пиве, ръководител на Националното заседание, която безуспешно се опитваше да въдвори ред в залата.

Заседанието беше прекратено за две минути, преди министър-председателят Елизабет Борн да разгласи задействането на член 49.3 от френската конституция, който дава на държавното управление изпълнителна привилегия да одобри законопроект без гласоподаване. Задействането на член 49, параграф 3 разрешава на опозицията да отговори с избор на съмнение, а в случай че държавното управление не падне, законът може да бъде признат без гласоподаване.

" Днес сме изправени пред неустановеност, която зависи от няколко гласа. Не можем да поемем риска 175 часа парламентарни диспути да се провалят ", сподели френският министър председател, пробвайки се да надвика шума. " Въз основа на член 49, алинея 3 от конституцията наемам отговорността на моето държавно управление по законопроекта за пенсионната промяна. "

Президентът Еманюел Макрон беше избран отново предходната година, откакто в предизборната си акция даде обещание да увеличи пенсионната възраст. Репутацията му на стопански модернизатор зависеше от способността му да накара французите да работят по-дълго, като увеличи формалната пенсионна възраст от 62 години, която е най-ниската от всички страни в Европейски Съюз.

Първоначално френският президент предложи пенсионна възраст от 65 години, само че през януари, когато показа проекта за пенсионна промяна след месеци на диалози със синдикатите, работодателите и политическите партии, тя беше понижена на 64 години.

За Макрон това е " майката на всички промени ". За опозицията, изключително за крайнолевия съюз NUPES (Нов екологичен и обществен национален съюз), това беше " майката на всички политически опозиционни борби ". Мощните профсъюзи във Франция също бяха на страната на опозицията и го демонстрираха ясно с осем общонационални стачки през последните три месеца, които съвсем всяка седмица изкарваха по улиците над един милион души.

Докато и двете страни демонстрираха решителност, опасността от член 49.3 - или просто 49.3, както е известен - витаеше във въздуха. Това беше нуклеарна алтернатива, която никоя от страните не желаеше и малко на брой си представяха, че ще се реализира. Но в този момент, когато това се случи, Макрон е отслабен, Борн е изключително уязвима, а Франция е в положение на потрес, защото политиците възнамеряват идващите си ходове, държейки страната в напрежение.

Един обезпокоителен уикенд

Съгласно френската конституция, откакто министър-председателят се позове на член 49, параграф 3, опозицията има 24 часа, с цел да внесе предложение за избор на съмнение.

Малко след обръщението на Борн в Националното заседание в четвъртък Марин льо Пен съобщи, че нейната крайнодясна партия ще внесе предложение за избор на съмнение. Комунистическият народен представител Фабиен Русел съобщи, че такова предложение е " готово " от страна на левицата.

За да бъде импортиран избор на съмнение в пленарната зала, предлагането би трябвало да бъде подписано от най-малко една десета от 577-те депутати на Националното заседание.

След като бъде импортирано предлагането за избор на съмнение, Народното събрание би трябвало да изчака 48 часа, преди то да бъде разисквано в залата.

Френското законодателство планува 48-часовия период, с цел да може държавното управление да убеди нерешителните партии и да даде опция на депутатите да вземат решение след деликатно разискване.

Вотът на съмнение изисква болшинство, което значи най-малко 287 гласа.

След като предлагането за избор на съмнение ще бъде импортирано в петък, гласуването евентуално ще се състои при започване на идната седмица, което ще остави французите в положение на нараснала политическа паника през уикенда. Нещо повече, избирайки 49.3, Макрон може и да е избрал безвреден вид, само че няма гаранция, че това ще му донесе успокоение.

" Жътва на реколтата " от парламентарните избори през 2022 година

От самото начало на всеобщата готовност против пенсионната промяна член 49.3 се разглеждаше като рискова алтернатива. Но защото държавното управление не беше несъмнено, че ще получи минималните 287 гласа в Националното заседание, нужни за одобрение на пенсионния закон, Макрон избра да играе на несъмнено, като избра крайния вид.

Доминираният от консерваторите Сенат утвърди промяната по-рано в четвъртък в ход, който беше предстоящ. Политическата драма се очакваше в долната камара на Народното събрание, където центристката партия на президента няма болшинство.

Броени часове преди гласуването в Националното заседание Макрон организира съвещание на кабинета в Елисейския замък, с цел да изготви тактика за идващия ход, до момента в който страната чакаше със спотаен мирис.

Решението да избере 49,3 пристигна единствено няколко минути преди плануваното гласоподаване в Националното заседание. Корените на спорното решение обаче датират от парламентарните избори през юни 2022 година, когато алиансът на Макрон загуби парламентарното си болшинство.

В четвъртък членът беше употребен за следващ път по силата на актуалната конституция на Франция, която сътвори всевластен президент през 1958 година, отменяйки предходната и парламентарната система.

В рамките на актуалната пета република 16 министър-председатели са употребявали този член и са съумели да останат на власт.

Очаква се държавното управление на Макрон да оцелее при вота на съмнение, откакто ръководителят на консервативната партия " Републиканците " в опозицията съобщи, че ще гласоподава със съдружниците на президента, на които не им доближават 39 места за болшинство в 577-местното заседание.

Но гневът по улиците евентуално ще подкопае самата цел на пенсионната му промяна. Макрон означи, че повишението на пенсионната възраст е належащо, с цел да стане френската стопанска система по-конкурентоспособна и в унисон с останалия развъртян свят, където хората живеят по-дълго и по-здравословно, а осигуровките заплашват да доведат бюджетите до недостиг.

Социалните последствия от последната политическа игра на Макрон обаче надали ще покачат икономическата конкурентоспособност на Франция, като в същото време акцентират нейната изключителност като страна, надълбоко ангажирана със запазването на съществуващата публична пенсионна възраст.

Френските профсъюзи приканиха за нов ден на стачки и дейности против промяната в четвъртък, 23 март.

Според Франс24 това е единствено един от признаците за идни събития. " Ако сте си мислили, че нещата във Франция към този момент са напрегнати през последните няколко седмици, няколко месеца, бъдете в очакване, тъй като пристрастеностите ще се разпалят още повече ", споделя коментатор на малкия екран.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР