Протести избухнаха в Италия с влизането днес в сила на

...
Протести избухнаха в Италия с влизането днес в сила на
Коментари Харесай

Протести в Италия срещу задължителния зелен сертификат за ходене на работа

Протести избухнаха в Италия с влизането през днешния ден в действие на една от най-строгите ограничения против COVID-19 в Европа, която изисква всички работещи - от магистрати до прислужници, да показват здравен пропуск, с цел да отидат на работното си място, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Полицаи бяха ситуирани по улиците, учебните заведения възнамеряваха да приключат занятия по-рано, а посолствата издадоха предизвестия за възможност от принуждение на фона на угриженост, че на демонстрации на антиваксъри може да избухне принуждение, както стана в Рим през предишния уикенд.

Протестите на пристанищните служащи в Генуа и Триест заплашваха да повлияят на комерсиалната активност, само че информация, получена досега, демонстрира, че пристанищата работят.

Протестиращите скандираха " Свобода! " на значително мирна проява във Флоренция.
" Зеленият пропуск е неприятно нещо, това е дискриминация в границите на закона. Нищо повече. Това не е здравно условие, а просто политически ход за основаване на разделяне сред хората ", сподели 59-годишният докер в Триест Фабио Бочин, съобщи Ройтерс.
Снимка: EPA
В Рим служители на реда в снаряжение за битка с вълнения стояха пред дребна група хора, скандиращи " Не на зеления пропуск! "

Така нареченият " зелен пропуск " дава доказателство за сложена имунизация, неотдавнашен негативен тест за ковид или за възобновяване от COVID-19 през последните 6 месеца. Италия към този момент изискваше подобен пропуск за достъп до всички обекти на закрито, в това число заведения за хранене, музеи, театри и влакове на дълги дистанции.

Прибавянето на условието да имаш пропуск, с цел да вървиш на работа обаче, провокира разгорещена дискусия и опълчване в страна, която беше епицентър на ковид при започване на пандемията, а темповете на имунизиране са измежду най-високите в Европа.

Прилагането на новото условие варира: в по-големи обекти с огромен брой чиновници бяха сложени електронни скенери, което " четат " КюАр кода от мобилен телефон. Такива устройства има в канцеларията на италианския министър председател Марио Драги и в централата на държавната железопътна компания Трениталиа ".

Но на по-малки работни места - от заведения за хранене до тенис клубове, работодателите и мениджърите би трябвало да смъкват приложение, което може да сканира КюАр кодове.

Макар да не е ясно до каква степен прецизно Италия ще вкара това условие, страхът от неочаквани инспекции принуди работодателите да се съгласят с използването му, най-малко първоначално, отбелязва АП.

Целта на новото условие е да бъде насърчена в допълнение имунизационната акция.

В Италия 80 на 100 от популацията над 12-годишна възраст към този момент е изцяло имунизирано. Но разширеното използване на здравния документ задължава хората, които не могат или не желаят да се ваксинират, да си вършат тест на всеки 48 часа, с цел да може да вървят на работа.

Капацитетът за тестване се оказа ахилесовата пета през първата вълна на пандемията и регионалният шеф на Венето Лука Зая предизвести, че няма да може да съблюдава новото условие.

Той прикани държавното управление да разреши на хората да получават зелен пропуск въз основа на резултатите от тест в домашни условия, а освен от бърз тест, изработен в аптека.
Снимка: EPA
Ако законът споделя, че хората имат право да работят, стига да си вършат тест на всеки 48 часа, това право би трябвало да им бъде обезпечено, акцентира Зая.

Дори и Светият трон не се опълчи на новото условие: трима швейцарски гвардейци напуснаха, а още трима бяха краткотрайно отстранени, откакто отхвърлиха да се имунизират още преди зеления пропуск да бъде въведен на територията на Ватикана.

Съгласно новите правила, които ще са в действие до края на годината, хората без зелен пропуск ще останат без заплати или ще бъдат глобявани до 1500 евро, в случай че се опитат да вървят на работа без значение от това, показва Ройтерс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР