Протестът на медицинските сестри не е насочен към когото трябва.

...
Протестът на медицинските сестри не е насочен към когото трябва.
Коментари Харесай

Дечо Дечев: Протестът на медицинските сестри не е насочен към когото трябва

Протестът на медицинските сестри не е ориентиран към който би трябвало. Министър Ананиев не е шеф на тези хора и НЗОК също не е шеф. Протестите минимум би трябвало да бъдат към тях. Това сподели в предаването „ Лице в лице” шефът на НЗОК Дечо Дечев.

„ Истина е, че министърът е шеф на шефовете на лечебните заведения, в които работят тези хора, и той би трябвало да поправи грешките на своите прародители, които неглижираха години наред това, че избрани лечебни заведения образуваха големи загуби и не последваха ограничения по отношение на управлението на тези болници”.

По думите му, първият ход би трябвало да бъде подобен, че това управление на болница, което не може да обезпечи възнаграждение обективно по отношение на размера и качеството на медицинските действия, би трябвало да си върви.
Медицински сестри приканват за национална стачка и оставка на здравния министър Месец откакто утвърди дотация до 50 млн. лева и даде обещание от юни главната заплата на сестрите да стане 950 лева, кабинетът я понижи на 6 милиона поради доближат предел
По тематиката за 50-те млн. лева за заплати на сестрите, Дечев изясни, че никой не е взел и никой не е дал на Касата.

„ Тези, които дават в НЗОК, са само такива като вас, мен и 6,5 млн. българи и бюджетът на касата се образува не от това кой е дал, а от тези 6,5 млн., които си внасят вноските. Държавата естествено също взе участие, осигурявайки избран контингент от тези 6,5 млн. - пенсионери, чиновници, само че не взе участие с пари в кеш.

През последните години страната се намесва интензивно в увеличение на приходната част посредством Национална агенция за приходите, т.е. обезпечава условия тези вноски да се събират в по-голям процент”, сподели той.

По думите му това е трудово-правен спор.

„ Във всеки трудов контракт има шеф и служащ. В случая служащите стачкуват срещу това, което написа в договорите им. Проблемът е за какво те не стачкуват пред работодателя си, а отиват да стачкуват пред Министерски съвет. Още отсам има неправилна стъпка. Естествено, че в тази обстановка, в тези времена и в този месец желаят доста хора това да го употребяват – дали ще са политически лица, синдикати – различен въпрос”.

Тези 50 млн. не са взети, посочи още той.
Защо няма нарастване на заплатите на всички медицински сестри? (ОБЗОР) Министърът на опазването на здравето и шефът на НЗОК дадоха пояснение след среща с премиера
„ Здравната каса заплаща медицински действия, които се регистрират от всяко лечебно заведение, с което тя има контракт. Цените, по които се заплащат тези действия, се дефинират на база годишни договаряния с БЛС, това е простичката философия на нещата. Такива договаряния започнаха да се водят още от месец март за повишение на цени на избрани клинични пътеки, защото в Касата имаше спомагателен запас, не беше употребен целият запас на Касата и даваше опция в порядъка на към 50 млн. лева да се покачат цени на клинични пътеки, които по общо мнение на договарящите, бяха със занижени цени.

Тези 50 млн. бяха избрани от Надзорния съвет на Касата доста във времето преди да се появи предлагането тези 50 млн. да бъдат дадени от бюджета на страната. Тоест тези 50 млн., които бяха избрани да се дадат от бюджета на страната, нямат нищо общо с тези 50 млн., за които преговаряхме с БЛС.

Когато започнаха митингите, късната пролет, съответстваха двата процеса – митингите по отношение на преговора, който се водеше. И защото се оказа и то се знаеше авансово, аз се чудя по какъв начин се позволи това нещо – тези пари няма по какъв начин да се дадат от бюджета на страната. Няма технология, по която това да стане.
Правителството оряза фрапантно обещаните 50 млн. лева за заплати на сестрите Одобрените през април до 50 млн. лева се стопиха на 6 млн. лева
Това дали ще стигнат парите до сестрите или не, зависи само от управлението на дадената болница. Министърът назначава управленията на държавните лечебни заведения и на регионалните лечебни заведения, на общинските лечебни заведения, там, където е казусът, не се назначават от министър Ананиев”.

Министърът е задължен да управлява и в последните 20 години тази функционалност беше подценявана. Наблюдаваха се дейности на управления на лечебните заведения в годините, които доведоха до това състояние сега, добави още Дечев.

По думите му, огромният проблем е в общинските лечебни заведения, които не могат да се впишат в пазарния модел.

„ Затова не би трябвало да излизат такива послания от една или друга политическа мощ, че като дойдат те и всичко ще оправят. Никоя партия, независима, не е в положение да оправи нещата за тях. Единственото нещо, което може да се направи е един консенсус сред партиите, да се дефинира една политика, която би трябвало да се организира, тъй като повече от ясно е, че общинските лечебни заведения не могат да продължат да съществуват като търговски сдружения, те извършват основно обществени функционалности.

И това, което се трансферира на процедура на Касата в последните години 15 година – е това Касата да подсигурява на тези лечебни заведения бюджети. Тоест избяга се от главната функционалност на Касата – в центъра на системата трябваше да бъде пациентът и Касата да контракти за него най-хубавото качество на услуги, което се предлага, внезапно касата стартира да се трансформира в една бюджетна организация, която би трябвало да финансира едни лечебни заведения, имат нямат активност.

През март обществено излезе една операционна сестра, която размаха фиша си – 550 лева, напомни шефът на НЗОК и сподели, че е ревизирал персонално отделението, в което тя работи.

„ То за една година е отчело 47 клинични пътеки към касата. От тях една е за апандисит, три за хернии и 44 за интервенции на меки тъкани, т.е. най-ниското равнище като активност, за 1 година. Като размер работа това е едноседмично натоварване за една междинна по размер операционна – т.е., в случай че погледнем от тази позиция какво получава тя по отношение на това което регистрира отделението – ще излезе че тя е получава доста висока заплата, а не ниска.

Въпросът е по какъв начин съществува такава активност в една общинска болница с подобен дребен размер, тъй като дребният размер води и до деквалификация на личния състав, с което спада качеството на услугите.

Ние се трансформираме в една организация, която устоя болничното заведение, а не се грижи за качеството на продукта, който тази болница създава, и по тази причина ви споделям, че решението е напълно политическо и това решение би трябвало да бъде консенсусно, сред всички партии”.
След митинга на медицинските служащи: Правителството даде обещание 200 млн. лева за болничната помощ (ОБЗОР) За недоволството на медицинските сестри, за локалния избор и за избора на нов основен прокурор - на следващия ден министър председателят Бойко Борисов ще бъде посетител в предаването „ Тази заран "
Тези 200 млн. са в касата, те не идват. Това, което оповестиха като решение, т.е. от бюджета за 2020 година, от нарастването му, тъй като с помощта на увеличената приходна част на Касата, за което има принос организацията на работа в Национална агенция за приходите, приходната част ес усилва. От увеличената приходна част към 200 млн. ще бъдат вложени в повишение на цени на клинични пътеки и към този момент министърът би трябвало да упражни надзор върху това по какъв начин се употребяват тези 200 млн.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР