Протестът на лозаро-винарския бранш е абсолютно основателен. Лозаро-винарският сектор е

...
Протестът на лозаро-винарския бранш е абсолютно основателен. Лозаро-винарският сектор е
Коментари Харесай

БСП: Министерство на земеделието унищожава лозаро-винарския бранш

Протестът на лозаро-винарския отрасъл е безусловно състоятелен. Лозаро-винарският бранш е извънредно значим за българското земеделие и българската стопанска система. Нашите виновност са добре признати на интернационалните пазари. Този бранш образува сериозна част от износа на България и въздейства на комерсиалното салдо на страната. Той обезпечава работни места и приходи на хиляди фамилии. В него би трябвало за има целенасочена и поредна държавна политика. Това пишат в своя от позиция от Българска социалистическа партия.

Както е известно, през днешния ден лозарите оповестиха митинг пред Министерството на земеделието.

От Българска социалистическа партия допълват още:
По време на постоянното държавно управление положихме доста старания за поддръжка на сектора. Бяха спазени всички периоди за банкет по оповестените за 2022 ограничения. Поетите задължения за помощи в бранша от постоянното държавно управление бяха изпълнени в период.

Въведохме указател на ISO 9001 в профилираната и обща администрация, надзор на пунктовете за продажба на винено грозде, изсветляване на бранша с регистрация на лозарите и винарите, през РЛВК легализация на документите за генезис на виненото грозде.

Комуникирахме непрестанно с браншовите представители, без значение дали са огромни, междинни или дребни лозаровинарски производители. Увеличихме неведнъж поддръжката за единица повърхност по линия на държавните помощи от бюджета на министерството. Въведохме ясни цели и критерии да създадем българските лозаро-винари конкурентни на своите европейски сътрудници.

Направихме по този начин, че никой да не е преди всичко подпомаган и съгласно браншовите браншове въведохме ясни критерии за приемане на държавни средства и в интерес на стратегическото развиване на бранша. Без да има привилегировани стопани и обръчи от компании, близки до която и да е власт. Каквато процедура заварихме в бранша. Протестът през днешния ден е безусловно състоятелен.

Завръщането на Явор Гечев в Министерство на земеделието, към този момент като министър, внася безпорядък, неустановеност и липса на бистрота в лозаро-винарския отрасъл. Опитите му да напише тактика и да ръководи бранша по негово убеждение, до момента в който беше заместник-министър на земеделието в предходното служебно държавно управление, доведоха до цялостен раздор в връзката администрация – представители на лозаро-винарския бранш. Предпоставка за смяна в интерес на бранша беше възобновената връзка по време на постоянното държавно управление.

Имаше разговор, полагаха се старания за смяна на политиките, прецизиране на нормативните актове, изслушваха се и се вземаха поради всички проблеми на лозаро-винарския отрасъл. Усилия бяха ориентирани и към по-добро финансово подкрепяне през това време. С връщането на Явор Гечев като министър на земеделието и възобновяване на Красимир Коев като шеф на Изпълнителна организация по лозата и виното, всичко бързо се върна както е било, а точно неразбираемо и обезпокоително, без позитивна вероятност за лозаро-винарския бранш.

Какви са проблемите в бранша –.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР