Протестът е срещу арестуването по-рано на 36 членове на партията,

...
Протестът е срещу арестуването по-рано на 36 членове на партията,
Коментари Харесай

Лидерът на опозицията оглави протест пред съда в Скопие

Протестът е против арестуването по-рано на 36 членове на партията, в това число някогашният вътрешен министър Митко Чавков и четирима депутати.

Повдигнатите прокурорски обвинявания са за терористично застрашаване на конституционния ред и сигурността по отношение на погрома в македонския парламент на 27 април.

Тогава бяха ранени над 100 души, в това число сегашният премиер-социалдемократ Зоран Заев.

Силовото навлизане в постройката стана след избирането на Талат Джафери за парламентарен ръководител - първият етнически албанец на поста.

Срещу Чавков има показания от редови служители на реда, че преднамерено забавил с цели два часа намесата на силите на реда и по този начин заплашил живота на депутатите.

ВМРО-ДПМНЕ реагира остро на арестуването на техни депутати без процедура за лишаване на имунитета им от правосъдно гонене. Джафери, който е в Швеция, удостовери, че арестите не са осъществени според закона.

Груевски съобщи, че държавното управление на Заев, съгласно него, целяло почистване на сметки и заложи на националистическите нотки. С патриотични припеви, че Македония е на македонците, беше подгрято множеството от протестиращи пред съда, където задържаните дават показания.

От опозицията заплашват да останат пред постройката, до момента в който съидейниците им не бъдат освободени.

Дебати за снемане на имунитета на упрекнатите депутати от ВМРО-ДПМНЕ - общо седем - се плануват за сряда на равнище комисия в Собранието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР