Протест във Варна заради затварянето на Белодробната болница. Лечебното заведение

...
Протест във Варна заради затварянето на Белодробната болница. Лечебното заведение
Коментари Харесай

Пратиха вкъщи болните от туберкулоза: Протест след затварянето на Белодробната болница

Протест във Варна поради затварянето на Белодробната болница. Лечебното заведение има стотици хиляди левове задължения, в това число и за ток. Служителите там не са получавали заплатите си за 10 месеца. А туберкулозно болните са пуснати по домовете им.

" Единствената болница в североизточна България, господин Балабанов, не я закривайте. Оставка! Оставка на Балабанов, оставка и на кмета! " - с този апел медиците от белодробната болница във Варна излязоха на митинг.

" Нямаме заплати 10 месеца към този момент и желаеме да си запазим работните места, да има болните къде да се лекуват, тъй като туберкулозата не е по-малко нездравословна от Ковид ", сподели санитарката Юлияна Панайотова.

Служителите вървят до Белодробната болница единствено с цел да наблюдават за възможни обири. Електричеството в лечебното заведение е спряно от няколко дни поради насъбрани отговорности към локалното енергодружество в размер от над 90 000 лв..

" Нямаме ток, не можем да пишем болнични, не можем да им поръчваме повече медикаменти. Болните ще ги пращаме при Тодор Балабанов, ръководител на общинския съвет във Варна, който е съществена причина да нямаме ток. И той не е помислил да сътвори звено, което да поеме нашата работа. Спира ни без да има опция за тези хора. Те са на друг етап от заболяването и ще останат без медикаменти и без лекуване ", разяснява завеждащият поделение доктор Петър Петров.

За две години белодробната болница във Варна е с насъбрани задължения за общо към 800 000 лв.. На демонстрацията участва и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. Според него е належащо общината да направи всичко допустимо с цел да резервира лечебното заведение.

" Много просто – да се платят сметките и да се мине на прехрана - такава, каквато от години наред виждаме, че се случваше до момента през общинския бюджет, несъмнено. Просто да се резервира болничното заведение. Ние, както сме тръгнали да закриваме лечебни заведения, имаме да подаряваме оръжие на Украйна, имаме да плащаме сметките на украинските бежанци, нямаме пари за българските заболели, по този начин ли?! Затова в този момент съветваме хората да отидат в сряда на сесията на общинския съвет в 9 часа и да слагат въпроса там ", съобщи Костадинов.

Че бъдещето на лечебното заведение е в ръцете на община Варна, е безапелационен и началникът на кабинета на министъра на опазването на здравето.

" Туберкулозният диспансер във Варна, това което мога да кажа, че той е общинско лечебно заведение и Министерството на здравеопазването не е принципал. Няма по какъв начин да знаем каква е политиката и какви са желанията на община Варна. Да, министерството ще се намеси по някакъв метод, доколкото би трябвало да обезпечи лекуване за всички тези пациенти ", разяснява доцент Момчил Мавров.

Община Варна няма законов ангажимент да финансира активността на болничното заведение за лекуване на туберкулоза, само че все пак администрацията може да предложи на Общинския съвет да изплати заплатите на чиновниците. Задълженията са напълно свързани с нейната лечебна активност, която се финансира от държавния бюджет. Белодробната болница във Варна обслужва пациенти от цяла Северна България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР