Протест срещу високите и продължаващи да нарастват наеми за жилища

...
Протест срещу високите и продължаващи да нарастват наеми за жилища
Коментари Харесай

Протест срещу високите наеми за жилища в Кипър

Протест против високите и продължаващи да нарастват наеми за жилища в Кипър се организира през днешния ден пред Президентския замък в Никозия. Правителството даде обещание до 2-3 месеца да показа нова жилищна политика.

Наемите в Кипър порастват стремглаво, като най-засегнат от жилищната рецесия и увеличението на броя на бездомните хора е най-богатият и най-динамично разрастващ се град – крайбрежният Лимасол. Само през предходната година стойностите на наемите в страната са се нараснали с 12.5%, а в Лимасол – с 25%, растежът през тази година ще е с още 15%. Средният наем за апартамент с една спалня в Лимасол е 590 евро, до момента в който за същото жилище в Амстердам се заплаща с 10 евро по-малко, бе обявено в Народното събрание по-рано тази седмица. В същото време приходите остават съвсем същите, макар икономическото възобновяване на страната.

Организатори на днешния митинг са цивилен сдружения главно от Лимасол, които в миналите месеци към този момент организираха серия от протестни акции в своя град. Те упорстват държавното управление да предприеме незабавни ограничения, с цел да подсигурява заслужен живот на всички жители. През седмицата Народното събрание прикани кабинета за незабавни стратегии в поддръжка на уязвимите групи, за които жилищата стават все по-недостъпни.

Правителството разгласи, че създава и до 2-3 месеца ще показа нова жилищна политика. Една от концепциите, които се разисква в нея, е към стратегия за налично жилище да бъде ориентирана част от приходите, които влизат в бюджета по така наречен скица „ Златна виза ” за придобиване на кипърско поданство против вложения. Предложението е за 50 000 евро от претендентите за паспорт, което ще разреши годишно да се съберат 35 млн. евро. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР