Протест под наслов „Окупация на НС. Всички вън!” се провежда

...
Протест под наслов „Окупация на НС. Всички вън!” се провежда
Коментари Харесай

Над 10 часа продължава протестът „Окупация на НС. Всички вън!“ край сградата на парламента

Протест под наслов „ Окупация на Народно събрание. Всички вън!” се организира 10-ти час край постройката на Народното събрание в 12-ия ден от антиправителственото неодобрение в София и в други градове. Протестиращите са спрели придвижването по бул. „ Цар Освободител “ пред постройката на Народното събрание.

Плътен полицейски кордон е оградил постройката на Народното събрание. Няма напрежение и ескалация сред протестиращи и полиция.

Около обед стана ясно и че протестиращи са блокирали за малко метрото в посока „ Младост “. За няколко минути към 14:30 ч. придвижването на влаковете на софийското метро беше спряно от протестиращите, само че към този момент е възобновено и е по разписание.

„ На перона на всяка станция има така наречен бутон сигурност, в случай че попадне пасажер на релсите, да може да се изключи напрежението и двама-трима от тия господа са отишли и изключили този бутон. За няколко минути не е имало напрежение на перона на станцията. Възстановено незабавно придвижването, тъй че няма проблем. Сега ще сложим малко повече служители на реда, тъй че да не вършат зулуми “, сподели пред БНР Стоян Братоев, шеф на столичния метрополитен. Той добави, че не е имало блокирани пасажери в мотриси поради дейностите на протестиращите.

Недоволните в центъра на столицата скандират „ Не желаеме замяна, желаеме смяна “. „ Страшно доста полиция, не мога да схвана от какво ги пазят толкоз. Хората си стачкуват, имат право да стачкуват, това е демокрацията. Този политически хайлайф е привършен. Трябва да си подадат оставките. И освен те “, сподели един от протестиращите.

„ Въпросът е, че би трябвало да се случи безусловно цялостна смяна, не приказваме просто да падне тази корумпирана тайфа, а безусловно всички. Ние нямаме сега потребност от замяна. Имаме потребност от тотална смяна “, заави различен.

„ Потъпкано ми е достолепието! Срамувам се като изляза, аз не съм била дълго време в България, като ме попитат от кое място съм, хората какво знаят за нас “, показа една от демонстрантките.

За да поддържат митинга, в София са пристигнали и плевенчани, чакат се и поданици на Благоевград, Пазарджик и Етрополе. Българи ще стачкуват още в Калгари, Сидни и Маастрихт.

Очакванията на протестиращите са да се слеят с вечерния митинг пред постройката на Министерския съвет. Засилено е полицейското наличие в така наречен Триъгълник на властта и пред Съдебната палата.

В следобедните часове няма напрежение сред протестиращите и служителите на реда.

Какви са настояванията на протестиращите?

„ Ние просто би трябвало да сме тук, с цел да изгоним крадците от Народното събрание, просто би трябвало да си отидат. Ще дойдат младежи със своите хрумвания и със своите визии и те ще ни ръководят. На тях се надяваме. Всички, които се връщат в този момент по някакъв мотив в България, дано да вземат присъединяване, да дойдат да се съберем всички тук и да изгоним крадците от Народното събрание “;

„ Аз персонално съм тук поради внуците ни, не желая да си тръгнат “

„ Ние сме млади, имаме деца, те ще имат деца, желаеме страната да продължи да съществува, не да се затрием “;

„ Всеки идващ, който идва на власт, би трябвало да знае, че народът е този, който взема решение “;

„ Хората няма да спрат, всички ще бъдем тук и на нас казусът не ни е единствено държавното управление, а съдът и прокуратурата “, обявиха част от протестиращите в анкета на националното радио.

Няма съществени нарушавания на публичния ред в София, оповестиха от Столичната дирекция на вътрешните работи. Няма информация за блокирани административни здания в София или кръстовища.

За следващ ден в центъра на София не са видяни агитки или групи, които да търсят конфликти с полицията и ескалация на напрежението. От Министерство на вътрешните работи приканват хората, участващи в днешните митинги да съблюдават закона и да не нарушават публичният ред.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР