Протест на специалистите по медицински грижи ще се проведе пред

...
Протест на специалистите по медицински грижи ще се проведе пред
Коментари Харесай

За достойни условия на труд: Специалистите по медицински грижи на протест пред МЗ

Протест на експертите по медицински грижи ще се организира пред здравното министерство. Той е проведен от Синдиката на българските медицински експерти.

Основните претенции са:
заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лева.;с разпоредба да се дефинира къде и какъв брой сестри има нужда;промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите;справедливо възнаграждение на нощния труд – нарастване от 0,25 лева на най-малко 3 лева на час;купони за храна.
Според тях една сестра в болница обслужва сред 20 и 30 пациенти.
Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков
„ Нищо не се случва от години в бранша. Затова още веднъж се обръщаме към следващия министър на опазването на здравето главно по това, че Колективните трудови контракти не са наложителни – каквото и да договорим, може да не се извърши “, сподели пред БНР Мая Илиева, ръководител на Синдиката на българските медицински експерти.

По думите на Илиева от 10 месеца те се пробват в МБАЛ Бургас да договорят по-добро възнаграждение. Вчера медицинските експерти в лечебното заведение излязоха на митинг. „ Основните заплати в МБАЛ Бургас на сестрите са 850 лева, против 8000 лева заплата на месец на шефа на болничното заведение ", сподели още Илиева.

Според данни на Национален статистически институт на един доктор се пада по-малко от една сестра. Те желаят незабавни ограничения, с които да бъдат привлечени новозавършващите експерти по здравни грижи да останат да работят тук, а не в чужбина.

Част от медицинските експерти от Пазарджик ще се включат през днешния ден в митинга пред министерството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР