Протест на социалните работници в цялата страна. Служители на Агенцията

...
Протест на социалните работници в цялата страна. Служители на Агенцията
Коментари Харесай

Социалните работници от цялата страна излязоха на протест

Протест на обществените служащи в цялата страна. Служители на Агенцията за обществено подкрепяне излязоха на едночасов сигнален митинг. Исканията им са главно за почтено заплащане.

Работещите в АСП предизвестяват, че са подготвени да разгласят безсрочни протестни дейности, в случай че настояванията им не бъдат задоволени.

Социалните служащи упорстват за 30% нарастване на разноските за заплати с приемането на бюджета за идната година, обезпечаване на средства за отбрана и промяна на зрението на служащите и чиновниците на АСП, актуализация размера на средствата за представително работно облекло, смяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща превръщане на правните отношения на обществения служащ от трудови в служебни и минимално условие за просветителна степен при назначение – бакалавър.

От КТ „ Подкрепа “ пресмятат, че нужните средства са в размер на 39,6 милиона лв.. От конфедерацията са безапелационни, че е унизително обществените служащи, чиито задължения непрестанно нарастват, да получават хонорари, близки до минималната работна заплата. В Агенцията за обществено подкрепяне работят над 4600 души.

В София

Над 2500 чиновници са се подписали под това, че са подготвени да стачкуват освен с едночасова стачка, само че и дейно - като спрат работата на службите. По думите им липсват даже средства за писалищен материали.

„ Да имаме прегледи всяка година, както имат и другите естествени хора, да ни се провиснал пари за очила. Ние работим по 8 до 12 часа на компютър ”, посочи служител.

„ Ако и тази година не бъдат увеличени заплатите, те ще са близки до минималната работна. Сега е най- подобаващото време, в което ние още веднъж би трябвало да обърнем внимание, че тези хора работят всекидневно ”, съобщи протестиращ.

В Бургас

Стачка имаше и в Бургас, където чиновниците желаеха 30% нарастване на разноските за заплати с приемането на бюджета за идната година. По калкулации на Синдиката на административните чиновници " Подкрепа " е належащо да бъдат обезпечени средства в размер на близо 40 милиона лв. от бюджета през 2024 година

„ Нашите претенции са 30% увеличение на работната заплата. Тя е почти 1000-1200 лева Не е обновена от 2022 година ”, уточни Красимира Минчева, АСП – Бургас.

„ Всяка година да се получават средства за работа с екрани и промяна на зрението ”, уточни Атанаска Кръстева, ръководител на Стачния комитет АСП – Бургас.  

В Пловдив

Социалните служащи в Пловдив също обявиха позицията си. За един час те стопираха работа. Те оповестиха, че не са получавали индексация от две години, а младежите не желаят да работят в обществените служби, поради ниските заплати.

„ Натоварването на обществените служащи е доста огромно, работата непрекъснато се усилва, условията също, само че заплатите не се трансформират ”, споделиха те. „ Ако не ни чуят ще продължим с безсрочни протестни дейности ”, обявиха обществените чиновници.

В Русе

В Русе, с изключение на към този момент декларираните общи претенции, чиновниците упорстват за превръщане на правните отношения на обществения служащ от трудови в служебни и минимално условие за просветителна степен при назначение – бакалавър.

" Средната заплата в дирекция „ Социално подкрепяне " в Русе се движи към 1000 лв., което пречи на младите обществени служащи да се задържат на работа там ", изясни Светла Иванова, която е основен обществен служащ в дирекцията.

Заплатата на дългогодишния обществен служащ Емилия Петкова, която следва да се пенсионира, доближава 1500 лв. бруто, а чисто взима към 1100 лв..

Стачните дейности бяха подкрепени и от районната конструкция на КНСБ. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР