Протест на служители в ТЕЦ Бобов дол и мините в

...
Протест на служители в ТЕЦ Бобов дол и мините в
Коментари Харесай

Блокада на АМ Струма заради протест на служители в ТЕЦ и мини Бобов дол

Протест на чиновници в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и мините в региона. Десетки коли, ръководени от работещите в Топлоелектрическа централа и мини “Бобов дол ” потеглиха на протестно шествие по автомагистрала “Струма ”. Те са съпровождани от полицейски патрули, които да управляват придвижването по аутабана.

Недоволните чиновници затвориха за придвижване автомагистрала Струма в региона на Тунел Блатино, в посока Благоевград. По-рано част от участниците в акцията блокираха придвижването по автомагистралата в посока София.

Полиция и жандармерия отбиват придвижването от Благоевград към столицата по обходния път на Е-79. Изви се 5-километрова опашка по Автомагистрала " Струма " посока София. Около 9,30 ч. служащите в Топлоелектрическа централа и мини “Бобов дол ” освободиха автомагистралата в посока столицата.

В момента в региона на Дупница Автомагистрала “Струма ” е блокирана единствено в посока Благоевград.



Причината за недоволството на миньори и енергетици е неспазеното по техни думи заричане от страна на страната, тецовете да спрат работа не през 2026, а през 2038 година, както е било контрактувано на последните договаряния.

Въпросът за въглищните централи и мините в региона става все по-сложен с всеки минал ден. Тази неизясненост изкарва през днешния ден хиляди наранени по основни пътни артерии и автомагистрали в региона.



" Хората желаят да защитят правото си да запазят работните си места. Ако до през вчерашния ден говорихме за закриването на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", заложено в Териториалните проекти до 2026 година, то през днешния ден от страна на държавното управление е текста за понижаване на мощности, което е същото казано на малко по-различен метод. Хората са тук, тъй като няма никаква различна претовареност, тъй като в Териториалните проекти са възможни само дребни и междинни предприятия, които действително не могат да обезпечат устойчива претовареност на всички тези хора ", сподели Йорданка Германова, КТ " Подкрепа ".



" Засегнатите директно от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " са към 1600 души, които ще останат без работа. В сметката обаче би трябвало да влязат техните фамилии, както и заетите в логистиката, тъй че приказваме за към 10 000 души. Обявяваме неопределен митинг до момента в който настояванията ни не бъдат задоволени ", закани се Ивайло Димитров, КТ " Подкрепа " - Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

Опасенията на протестиращите са, че в случай че държавното управление не вземе съответни дейности, регионът ще обезлюдее.

Вижте директното включване на Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР