Просветното министерство удължава обсъждането на новите програми по литература за

...
Просветното министерство удължава обсъждането на новите програми по литература за
Коментари Харесай

Обсъждането на програмите по литература за 11 и 12 клас ще продължи

Просветното министерство удължава разискването на новите стратегии по литература за 11 и 12 клас. Това сподели през днешния ден за " По света и у нас " просветният министър Красимир Вълчев. Той няма да ги подпише до момента в който не се реализира консенсус за наличието им. През последната седмица доста учители се изрекоха в обществените мрежи против новия тематичен метод при представянето на българските създатели и отпадането на фейлетоните на Алеко Константинов и Емилиян Станев като създател, оповестява Българска национална телевизия.

Тематичното, а не хронологично проучване на българските създатели има своите преимущества, счита министър Вълчев.С новата идея се освобождава образователно време, с цел да могат учителите в допълнение да преподават и други създатели и тематики. Въпреки всичко министерството ще продължи разискването на стратегиите по литература за 11 и 12 клас.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ще се опитаме да организираме оптимално необятен формат или в случай че не успеем да обхванем всички той да бъде оптимално внушителен. Българска национална телевизия: Тоест срокът за разискване ще се удължи? - Да, не сме се запънали за това, ще се вслушаме в гласа на учителите - няма да бързаме с одобряването на стратегиите преди да имаме условен консенсус във връзка с тяхното наличие.
Учители всеобщо се изрекоха в обществените мрежи против новия метод - показване на материала посредством 9 тематики: родното, природата, гибелта, властта, предишното, любовта, вярата, трудът, изборът и едвам по три творби от български създатели към тях. Смята се, че методът е комплициран и не е подобаващ за възпитаници в междинното учебно заведение. Министърът разяснява още, че се обмисля и опростяване на " дребните матури " след 4 клас.Учителите смятат, че те са стресиращи за децата.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Когато приказваме, че желаеме да финансираме учебните заведения съгласно просветителните им резултати би трябвало да имаме една такива оценка, несъмнено, тя не би трябвало да бъде стресираща, аз мисля, че в този ѝ вид тя може да се усъвършенства.
На конференция през днешния ден министър Вълчев разгласи още, че децата от българските учебни заведения в чужбина към този момент ще получават документи за владеенето на български език. Така те ще могат да се реинтергират в българската просветителна система, в случай че се завърнат. Ако пожелаят пък да учат висше обучение у нас, оценката от документа ще се взима като балообразуваща. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР