Просветното министерство ще направи анализ дали да отпадне материал от

...
Просветното министерство ще направи анализ дали да отпадне материал от
Коментари Харесай

Ще бъде ли редуциран учебният материал за изпитите?

Просветното министерство ще направи разбор дали да отпадне материал от Националното външно оценяване след 7-ми клас и матурите след 12-и клас. От там считат обаче, че матурите мерят познания, насъбрани освен през последната година.

Преди няколко седмици Омбудсманът изпрати рекомендация до просветното министерство, в която изиска съкращаване на част от материала за изпитите поради онлайн образованието.

До матурите остава малко повече от месец, остават и въпросите - ще отпада или не образователен материал. Оказва се, че тези, които са най-близко до учениците, учителите, в тази ситуация тези по български език и литература, считат, че не би трябвало да отпадат тематики от конспекта.

Първо споделят, че целият материал ще бъде преподаден. Второ питат кои тъкмо тематики предлага Омбудсманът да се изключат, защото да вземем за пример 12-и клас към този момент две години учат онлайн и съвсем всичко им е преподадено по този метод.

В момента се прави разбор до каква степен е усвоен материалът от учениците в 7-ми и 12-и клас, сподели в предаването " Денят стартира " заместник-министър Таня Михайлова. Направи и обяснение особено за матурите.

" С изключение на българския език и литературата, математика и още един-два предмета в действителност останалите предмети се приключват в 10-и клас. Тоест действително видяно материалът е преминат и е бил усвоен присъствено в класната стая. Искам да кажа, че 12-то класниците предходната година демонстрираха резултат, който беше не по-нисък от миналата година ", съобщи Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

Министър Красимир Вълчев сподели през вчерашния ден, че към този момент тематиките се преподават в период.

" Няма да се минат, в случай че прочетат повече тематики, в противен случай ще имат по-голям късмет да са знаещи и можещи. За момента нямаме установено закъснение от тематичното систематизиране, все пак ще създадем разбор, само че не е това най-важният въпрос. Дори и да отпаднат две тематики най-после - въпреки всичко мерим познания, които са насъбрани за седем, 10, дванадесет години ", означи просветителният министър Красимир Вълчев.

И защото най-важният предмет в тази ситуация е български език и литература, потърсихме мнението на учители от София и Русе. Те се сплотиха към това, че материал от конспекта не би трябвало да отпада.

" Няма причина да останат непредадени тематики, тъй като часовете и графика се реализират по този начин, както е при присъствено образование. И въпросът е - кое да се изключи? Ние приказваме за две години образование в онлайн среда, което значи целият образователен материал ", добави Цветана Милчева, преподавател по български език и литература, 133-то СУ, София.

" Не виждам какъв би бил доводът за отпадане на създатели, на материал, още повече, че образователните стратегии са си същите, тъй че учениците влизайки в идващия стадий би трябвало да знаят това, което си е заложено ", сподели още Анна Николаева, преподавател по български език и литература в Професионалната гимназия по облекло в Русе.

Миналата година от матурите по български отпаднаха тематики, означиха учителите. Но тогава системата е била неподготвена за отдалеченото образование и всичко се е правело в придвижване. Сега плюс е, че присъствено и отдалечено образование се редуват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР