Просветният министър проф. Николай Денков предлага 5-дневна междусрочна ваканция за

...
Просветният министър проф. Николай Денков предлага 5-дневна междусрочна ваканция за
Коментари Харесай

Денков предлага 5 дни междусрочна ваканция и 9 почивни дни за учениците

Просветният министър проф. Николай Денков предлага 5-дневна междусрочна почивка за учениците по отношение на пандемията, като действително на децата ще се съберат общо 9 дни почивни с включването на двата уикенда сред 31 януари и 5 февруари. Така децата ще се завърнат в клас на 7 февруари. Решение за междусрочната почивка ще бъде взето на отрасловия съвет в петък. Това стана ясно от брифинг на просветният министър, само че който той показа

В последните дни министър Денков получи оферти от синдикатите за по-дълга междусрочна почивка за учениците. Мотивите за това са свързани с покачвания брой на инфектирани възпитаници и учители.

" Още в събота изрекоха мнение, че би трябвало да се разиска съществено опцията за по-дълга междусрочна почивка и тази концепция получи поддръжка както от работодателски организации, по този начин и от един от синдикатите. Ще взема решение, откакто взема поради и действителната обстановка в страната. Ние нямаме извънредно високи стойности приблизително за страната, имаме многообразие в другите райони, като разликите от време на време са 5-8 пъти ", сподели Николай Денков, откакто по-рано в ефира на малкия екран ръководителят на Синдиката на учителите Янка Такева настоя гимназиалният курс да премине към онлайн образование.

Няма никаква причина да затваряме учебни заведения на национално равнище, локалният метод остава, безапелационен бе министърът.

" Най-добрият вид е в седмицата след края на образователния период да бъдат оповестени неучебни дни и по този начин да се получат общо 9 дни, неучебни. Тези решения е редно да се разискват на отраслов съвет, който е плануван за 1 ч в петък. Това е предлагането, с което аз ще вляза в него ", изясни Денков.

Знаете, че има разнобой при родителите за присъственото образование, уточни още министърът.

Няма заповед децата, които учат в онлайн среда, да бъдат изпитвани в образователна. Това е единствено рекомендация. Разбира се, че сега не е удачно да се форсира присъственото изпитване, изясни още Денков.

Министърът на образованието показа четири целта за новия си мандат като акцентира, че всички те са основани на една съществена цел - разширение обсега на образованието.

Първият приоритет е увеличение на обсега деца в системата. По него има няколко групи ограничения:
осигуряване на средства за гратис включване в детските градини на всички деца над 3 години изцяло нова стратегия за извънкласни действия в региона на спорта и културата за оптимален брой деца да се включат в групови и извънкласни дейности стартиране на нова стратегия за ремонт на спортни площадки и физкултурни салони
Вторият приоритет е повишение качеството на учебното обучение. По него има няколко групи ограничения:
заплатите на учителите да бъдат нараснали с 25% над междинната за страната, както е записано в съдружното споразумение повишаване на стандарта за прехрана на учебните заведения и качеството на материалната среда създаване на нова методика за оценка на добавената стойност на образованието в учебната среда
Предвиждат се ограничения за поддръжка на професионалното обучение, тъй че да се върне привлекателнастта към него. Ще има 24 професионални гимназии, които да бъдат хъбове. Предвидена са повече средства за тях и по-висок банкет на деца по предпазени специалности и съгласно пазара на труда.

Третият приоритет е повишение качеството на висшето обучение и включва следните ограничения:
увеличаване на битката с плагиатството - плануват се прромени, съгласно които всевъзможни научни писания и изявления да бъдат регулиране за плагиатство промени в системата за акредитация и препоръка на висшите училища стартиране на полемика по повод преструктурирането и обединяването на висшите училища
Четвъртият приоритет са действия по Плана за възобновяване и резистентност и двете оперативни стратегии за обучение и просвета, включващи над 1 милиарда лева европейски средства.

МОН ще работи оптимално бързо да се приготви процедурата за кандитстване.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР