„Просто не ми го побира умът“, казва кметицата на Сурабая,

...
„Просто не ми го побира умът“, казва кметицата на Сурабая,
Коментари Харесай

Чудовищно и ужасяващо: Джихадистите вече не взривяват само себе си, но и собствените си жени и деца!

„ Просто не ми го побира мозъкът “, споделя кметицата на Сурабая, острова Ява, Три Рисмахарини. Вярващата мюсюлманка и майка на две деца не съумява да прикрие сълзите си пред телевизионните камери, когато научава за самоубийствените атентати против три черкви, осъществени предходната неделя от шестчленно семейство. Родителите и техните опасани с муниции четири деца на възраст сред 9 и 18 години са се самовзривили по едно и също време, причинявайки гибелта на 13 души. Ранените са над 40, написа Deutsche Welle в собствен разбор.

Същия ден починаха и още трима души - мъж и жена, дружно с едно от децата си, когато в жилището им в град Сидоарио по несъобразителност е било задействано взривно самоделно устройство от същия вид, както това в Сурабая на остров Ява. Ден по-късно пък петчленно семейство се самовзриви пред входа на полицейското ръководство - също в Сурабая, а едно от децата им оцеля като по знамение, само че с тежки пострадвания.
И трите фамилии принадлежат към свързаната с " Ислямска страна " терористична мрежа " Джамаа аншарут дауалах ".
Новите измерения на терора
И преди в Индонезия е имало терористични набези. След демократизирането на страната през 1998 година екстремистката формация " Джамаа Исламия " извърши серия от смъртоносни атентати, измежду които и атентата в туристическия център Кута през 2002 година с над 200 починали. Но тези терористични атентати бяха осъществявани най-вече от мъже. Жените в фамилиите на терористите или изпълняваха куриерски поръчки, или участваха в подготовката на атентатите. В доста редки случаи за пъклените си каузи терористите са употребявали също и деца-сираци.
Последните атентати в Сурабая обаче имат други измерения.Това бяха първите в света самоубийствени атентати, осъществени от цели фамилии. Експертите по въпросите на тероризма обаче не са сюрпризирани от това развиване. Според оценките на управляващите, 700 индонезийски фамилии са отпътували за Сирия, с цел да се причислят към ИД. След провалянето на джихадистките милиции, в Индонезия са се завърнали към 500 последователи на ИД - мъже, дами и деца. Властите обаче към момента не са открили дали атентаторите-самоубийци от Сурабая са били в Сирия.


Терорът като фамилно начинание
„ От самото начало ИД беше нещо като фамилно дружество “, споделя директорката на Института за политически разбори на споровете в Джакарта Сидни Джонс. Мъжете е трябвало да водят война, а дамите да раждат и възпитават нови бойци. „ На дамите обаче, повлияни от обществените медии, не им е била задоволително тази второстепенна роля. Те са желали да вземат участие по-активно в борбата на ИД и са се възхищавали на атентаторките-самоубийци в Палестина, Ирак и Чечения “, споделя експертката по въпросите на тероризма.Индонезия, 2014: графити вербуват за концепциите на така наречен " Ислямска страна "
Индонезийската терористична мрежа " Джамаа аншарут дауалах " е привлякла доста разочаровани от прекратяването през 2009 година на въоръжената битка на " Джамаа Исламия ". Преди всичко млади джихадисти, подготвени в Афганистан или Филипините, минали през ИД, се връщат назад след края на нейното владичество в Сирия, настроени против индонезийската полиция, която през последните години арестува и ликвидира безчет членове на " Джамаа Исламия ".
Индонезия влага доста средства в битката против тероризма и съумя да предотврати доста атентати. Но в страната няма условия за дерадикализиране на терористите и техните близки. Програми за реинтеграцията на цели фамилии пък въобще не съществуват. Председателят на Комисията за протекция на децата Сусанто приканва държавното управление да отделя по-голямо внимание на казуса с радикализирането на подрастващите.
Безспирна индоктринация
Нито едно от децата, взели участие в самоубийствените атентати в Сурабая, не е посещавало учебно заведение. По данни на полицията, те са живеели изцяло изолирано и са били посвещавани още от най-ранна възраст посредством джихадистки видео-клипове. „ Тези фамилии са уверени, че ще се озоват дружно в парадайса. Според техните показа, бащите не могат да изоставят децата си. Вероятно те взимат дамите и децата си, с цел да не бъдат по-късно стигматизирани “, споделя някогашен член на " Джамаа Исламия ", който през днешния ден се грижи за отхвърлени от обществото деца и дами на задържани терористи.Близки на жертвите от нападенията в Сурабая на едно от погребенията
Сидни Джонс счита, че най-важната задача на страната е да разкрие съществуващите фамилни терористични мрежи. Иноднезийските специфични елементи за битка с тероризма разкриха и задържаха още две фамилии, които са били по отношение на други атентатори. „ Правителството би трябвало да изследва какво са движещите претекстове на тези фамилии, преди да създаде идея за противопоставяне на явлението. След като единствено два дни бяха осъществени атентати от три фамилии, това значи сигурно, че има и доста други, които са подготвени да сторят същото ", показва Сидни Джонс.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР