Простете, за да ви бъде простено. Днес православните християни празнуват

...
Простете, за да ви бъде простено. Днес православните християни празнуват
Коментари Харесай

Простете, за да ви бъде простено

Простете, с цел да ви бъде простено . Днес православните християни честват Сирни Заговезни – празника на всеобщото помилван. Празникът Сирни Заговезни не е на непрекъсната дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, постоянно в неделя. Тази година се уважава на 6 март.

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни. Смисълът на поста е  духовното филтриране , по тази причина въздържанието е обвързвано освен с отвод от избрани храни, само че и с духовно примирение.

На Сирни заговезни всички родственици се “прощават ”, като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите, кръстникът у кума и така нататък Самата амнистия се желае като по-младите вършат три поклона, целуват ръка на по-възрастните и споделят “Прощавай! ” . Затова празникът се назовава още и Прощални заговезни. При това вървене се занася на мъж лимон, а на жена портокал, пожелават се “сладки заговезни ” и “леки пости ”.

Денят е прочут още и като „ Неделя на Всеопрощението ” или просто „ Прошка ”. На този ден  се четат Христовите думи: “ Ако не простите на индивидите съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да елементарни съгрешенията ви ” .

Претърпявайте си един различен, и един на различен си прощавайте, в случай че някой има недоволство срещу някого; както и Господ е дал прошка вам, по този начин прощавайте и вие. (Колосяни 3:13, NIV)

На трапезата се прави и обичаят хамкане: на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето (халвата) с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Как ще разберем дали сме дали прошка в действителност ?

Разбираме, че в действителност сме дали прошка, когато изпитаме свободата , която идва като резултат. Ние сме тези, които страдат най-вече, когато решим да не извиним. Когато прощаваме, Господ освобождава сърцата ни от гнева , горчивината, негодуванието и болката.

Матей 18:21-23 Тогава Петър се приближи и Му сподели: Господи, до какъв брой пъти, като съгреши брат ми по отношение на мен, да му прощавам? До седем пъти ли? Исус му сподели: Не ти споделям до седем пъти, а до седемдесет пъти по седем. ”

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР