Пропуснахме доста време в спора със Северна Македония. Това каза

...
Пропуснахме доста време в спора със Северна Македония. Това каза
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Ако отстъпим пред македонците, утре ще кажат А в Пиринска Македония на какъв език говорят?

Пропуснахме много време в разногласието със Северна Македония. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия археологът проф. Николай Овчаров.

Моето предложение да създадем акция, която да покаже обстоятелствата от историята, колкото и да е закъсняла тази акция, съобщи проф. Овчаров, като изясни, че предлага в европейските столици и в Съединени американски щати да бъдат проведени конференции, на които да бъдат показани българските позиции по разногласието. Имаме време и би трябвало да го създадем това нещо. Можем да наваксаме изостването, акцентира ученият.

С македонските историци няма какво да спорим - видяхме яловите старания на историческата комисия. Няма сериозна просвета, която да признава нещата, които желаят македонците, другояче разногласия можем да водим до памтивека, добави той.

Говорим за историята, никой не отхвърля, че през днешния ден има основана македонска нация. Загледаме ли се обратно в десетилетията обаче, виждаме че тя се образува на основата на българските нация и език. Не би трябвало да отстъпваме, тъй като в случай че отстъпим и те бъдат признати в Европейския съюз, без да са изяснени противоречивите въпроси, на следващия ден македонският еврдепутат ще стане в Европейския парламент и ще каже "А в Пиринска Македония на какъв език приказват? ", безапелационен е проф. Николай Овчаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР