Пропуск в подготвяната нормативна уредба за старта на газовата борса

...
Пропуск в подготвяната нормативна уредба за старта на газовата борса
Коментари Харесай

Газовата борса може да стартира с дефект

Пропуск в подготвяната нормативна уредба за старта на газовата борса у нас може да сътвори съществено разминаване сред предлагането и търсенето на суровината, което неизбежно ще се отрази върху цените. Това може да компрометира опитите на държавното управление да освободи изцяло газовия пазар, да сътвори конкуренция и по този метод да намали газовите цени. Предупреждението бе отправено в четвъртък на конференция, отдадена на природния газ като източник на чиста сила, проведена от Българска асоциация " Природен газ ".

Според влезнали в действие от началото на октомври 2019 година ремонти в Закона за енергетиката, напълно скоро у нас би трябвало да проработи платформа за газова търговия. Неин оператор ще е сдружението " Газов хъб Балкан " и сега върви регистрация на искащите да купуват и продават на борсата, изглаждат се разпоредбите за търговията там, преди да бъдат публично признати. Първият търг е плануван за 9 декември, още три ще се проведат във всеки от идващите декемврийски понеделници. В тези процедури държавният газов снабдител " Булгаргаз " ще би трябвало да предложи на борсата 7 % от общото ползване на синьо гориво в страната. При консумация от към 3 милиарда куб. м годишно, това прави към 210 млн. куб. м. Всяка идната година процентът предлагани размери от " Булгаргаз " ще нараства - до 13.5 на 100 през 2021 година, 20% през 2022 година, 27.5% през 2023 година и 35 % през 2024 година

Несъвършени оферти за търговията

Представителят на Българска асоциация " Природен газ " Кирил Темелков, който е някогашен шеф на държавния газов оператор " Булгартрансгаз ", разяснява пред форума, че е допустима " дупка " в търсенето и предлагането на борсата. Причината е, че в подготвяните правила не е ясно написано по какъв начин ще се дефинират количествата за предлагането и те може да не надвишават 10 на 100 от потребностите на българския пазар. В същото време законът за енергетиката праща на борсата близо 50 на 100 от потреблението, заради условието от свободния пазар да купуват всички клиенти с изтичащи едногодишни контракти с " Булгаргаз ".

Според Темелков по този начин ще се оформи " дупка " сред предлагането и търсенето. Друг проблем на борсовата търговия е, че към момента не е ясно по какъв начин ще се включат в нея тези консуматори, които не са се записали като ползватели на мрежата. По думите му по този начин те няма да могат да вземат участие в търгове за доставка на суровината на виртуална мрежова точка, а единствено на физическа. При този вид търговия не е належащо поръчаният от някъде газ да се доставя, нагледно казано, до кранчето на потребителя, а може да се заменя с налични количества от мрежата, което прави доставките по-гъвкави и по-евтини.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР