Проповед на Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, викарий на българския

...
Проповед на Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, викарий на българския
Коментари Харесай

Епископ Тихон: Молим се Господ да ни освободи от това лекомислие

Проповед на Негово Преосвещенство Тивериополски свещеник Тихон, викарий на българския Патриарх, произнесена на 04.11.2021 година след маслосвет за всички заболели пред параклиса " Св. Мчк. Георги Софийски Най-нови " в Александровска болница.

" Ваше Високопреподобие, скъпи отци, братя и сестри,

Негово Високопреподобие е получил през днешния ден благословението на Светейшия наш Патриарх Неофит за тази наша самодейност, да се помолим за всички заболели, за всички, които са към нас, за всички, които са надалеч от нас, за всички тези, които към момента считат, че това е нещо леко, всекидневно и ще отмине около нас.

Свикнали сме да мислим, че можем доста неща да вършим безнаказано. Говори се, че имаме безотговорност и е правилно в доста от случаите, само че заболяването не е безнаказана, нея не можеш да я подкупиш при превишаване на скоростта, нея не можеш да я подкупиш да ти понижи болките. Трябва да спазваш, да спазваш тези правила, които тези, които години наред са учили, старали са се, страдали са по лечебните заведения и знаят какво вършат, ни споделят. Днес загатнах единствено като ни заболи някъде нещичко, единствено да си ударим пръстчето търчи при лекаря и споделяме: “Какво да направя) ”. А в този момент, когато се умира, ние не желаеме да им имаме вяра, че би трябвало да създадем нещо. Ама било рисково, но аз се опасявам.. Ако имаш обич към близък, към своето дете, към своето семейство поемаш всевъзможен риск, единствено и единствено то да бъде извадено от заплахата!

Молим се най-сърдечно Господ да ни освободи от това лековерие, от това себевъздигане на своето мнение, което не е учредено на нищо друго, с изключение на на прочетено във вездесъщия интернет, където има всичко и където лъжите се популяризират двайсеторно по-силно, в сравнение с истината. Истината е там заглушена, по тази причина е направено всичко, да бъде заглушена истината. Истината може да бъде заглушена краткотрайно, тя рано или късно излиза, тъй като е Истина, само че пропуснатото време и вредите ги носим ние, когато сме били нехайни към нея.

Молитвата ни към Бога би трябвало да бъде не от сърцето ни, не трябва да бъде от разсъдъка ни, Бог желае да е от духа ни, от нас самите, единствено от сърце и разсъдък не е задоволително. Ние би трябвало да повдигнем душите си към Господа. Всички тези отци са чували хиляди пъти по какъв начин идват християни и споделят: “Отче, да ми прочетеш! ”. Всички можем да четем, отец е този, който се моли с вас, и по този начин и ние (Благодаря, отци, че се отзовахте!), се молим за всички които са заболели. Молим се за всички тези, които гледат тези заболели. За кой ли път не споделям: единствено който не е бил в болница и не е стоял с всички тези облекла, които би трябвало да се защищава два-три часа, единствено той не знае какво е това да седиш 12 часа, 24 часа, да нямаш сън, да не виждаш жена си, да не виждаш децата си, да не виждаш родителите си. Поклон пред тях, реверанс! И всички, които хулят тези лекари, унищожават нашия живот, тъй като там, където ние не можем да дадем признателност, няма да получим нищо за вбъдеще отсреща. “Благодарете ”, споделя Господ, “Благодарете за всичко! ” и по тази причина благодарим и ние за това, което те вършат!

Бог да вразуми тези, които имали лично мнение, час по-скоро да си сформират това мнение по меродавни данни и източници. Нека видят по какъв начин всеки Божи ден хора се заразяват, хора умират, тъй като, както споделя един наш сътрудник, всички са доста загрижени за това, че можело да им се забрани да отидат във фитнес залата или да скачат в дискотеката. Пред лицето на гибелта желаят да танцуват! Нека Бог да се смили над техните грехове, дано им даде разсъдък.

На вас всички благодаря за съмолението, както виждате, това е една усилна молитва, която желае много време и благодаря на отците един път за това съмоление, и дано Бог благослови всички вас и всички наши братя и сестри. Бог да ви благослови! ", споделя свещеник Тихон на страницата на Параклис " Св. мчк. Георги Софийски Най-нови ", УБ Александровска във фейсбук.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР